20 miliona dinara za projekte visokoobrazovnih institucija i darovite studente

Predstavnicima visokoobrazovnih institucija iz AP Vojvodine koje su na osnovu četiri javna konkursa dobile sredstva u visini oko 20 miliona dinara, danas su uručena rešenja. Sa blizu 17,8 miliona dinara finansirani su razvojnoistraživački projekati visokih škola strukovnih studija, zatim projekti koji se bave istraživačko-umetničkim stvaralaštvom u umetnosti i naučnoistraživački projekti nacionalnih manjina. Takođe, sa dva miliona dinara podržano je 13 darovitih studenata na šest fakulteta.

Foto: APV

Kroz podršku razvojnoistraživačkih, umetničkih, te naučnoistrživačih projekata nacionalnih manjina, uspostavljen je kvalitetniji odnos prema stvaralaštvu u visokom obrazovanju, koje nije samo na fakultetima i institutima, nego i na visokim školama, rekao je prilikom uručivanja pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević i dodao da se od prošle godine, preko konkursa Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, podržavaju istraživački projekti u umetnosti, te da ta oblast ranije nije bila dovoljno pokrivena.

Na ovogodišnjem konkursu je sa 6,4 miliona dinara podržano ukupno 16 projekata, i to 14 projekata Akademije umetnosti u Novom Sadu i dva projekta Akademije klasičnog slikarstva, Edukons. Za razvojnoistraživačke projekte visokih škola strukovnih studija opredeljeno 6,4 miliona dinara, a podržano je 14 projekata koje je predložilo devet visokih škola.

– Kroz konkurs za podršku naučnoistraživačkih projekata nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, prepoznat je istraživački potencijal koji nam govori o lepoti života u Vojvodini, koja je upravo u različitosti –  kazao je Milošević i istakao da je sa pet miliona dinara podržano 13 projekata, koji pokrivaju različite teme od jezičkih, demografskih, etnokulturoloških.

Preko konkursa za darovite studente, kako je navedeno, kroz stipendije, koje u iznosu od 15 hiljada dinara obezbeđuje Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost i 5 hiljada dinara koje obezbeđuje poslodavac, podržava se rano uključivanje studenata u rad.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.