foto: V. Jovanović

ajeršpajz – jelo od jaja, kajgana ili omlet

ajmokac – sos, umak, najčešćee je na kiselo

ajnpren –  vrsta  jednostavne supe, kuva se bez mesa, samo s kostima i povrćem

amprsupa – prosta supa koja se dobija nalivanjem vode na uprženo brašno

baratfile – jelo od testa i pekmeza, tašci

baretina – barotina, obarina, kožurice i meso koje se na zabijački
kuva u oraniji, a od toga se posle prave krvavice, džigernjače i
švargla

bećarpaprikaš (Srem)  – ‘leba, masti, soli i aleve paprike

bećarpaprikaš (Bačka)  – sataraš, jelo od luka, paprike i paradajza

buljon – goveđa supa, bistra, bez rezanaca

bundevara – pita savijača, od tankih kora, punjena struganom bundevom, šećerom i cimetom

valjušak – komadić testa, otkinut rukom, skuvan u slanoj vodi, jede se sa raznim dodacima, najčešće sa zaprškom od crnog luka

garnirung – dodatak od raznog povrća, služi se uz pečeno meso

gibančice – vrsta lisnatog testa koje se pravi prema veličini tiganja, a peče se kao palačinka

glivajn – lek protiv nazeba; u Futogu i Silbašu se pravi od crnog
vina, kuvanog sa šećerom, cimetom i limunom; u Turiji i Nadalju se
pravi od belog vina kuvanog sa vodom, šećerom i umućenim žumancetom

gomboca – loptica od testa, knedla; može se pripremiti “na slatko”, tada se puni šljivama, kajsijama ili pekmezom, ili “na slano” kada se puni sirom, u oba slučaja se posipa proprženom prezlom

grancle – vrsta sitnih kolača, krancle, grencle, grenclice

grenadirmarš – jelo od testa, nasuvo s krompirom

grilijaš – ukras za torte od uprženog i izmrvljenog šećera

gurabije – kolači od šećera, brašna, jaja i masti; prave se za svečare (ako nije posna slava), mogu dugo da stoje (ako se dovoljno dobro sakriju od dece)

gužvara – pita od rastezanih, sušenih kora; ime je dobila zato što se samo spoljne kore ostave ravne, a unutrašnje se gužvaju i posipaju filom (slatkim ili slanim sirom, na primer)
damen-kapric – vrsta kolača; do pola pečena podloga od masnog testa sa kvascem i jajima premaže se pekmezom, od gore se stavi šne od belanaca, pa se sve dopeče u rerni

droždina – smeđi talog koji ostane na dnu kačice s mašću; u suštini, to su najsitnije mrvice od čvaraka; s droždinom se prave najlepše pogačice, a krompir u čakširama je najukusniji ako se jede preliven rastopljen droždinom

dumst – kompot, dunst, voće kuvano i ostavljeno za zimu, u Tetlama

đuveč – jelo od raznog seckanog i dinstanog povrća i pirindža, može i s mesom, al’ ne mora

zameta – mešavina brašna i vode koja se sipa u jelo da bi bilo gusto; nekada su to radile sirotice koje nisu imale masti ni za zapršku, a u novije vreme se to radi iz zdravstvenih razlog

zaprška – obavezan dodatak kuvanim jelima; na malo masti se proprži kašika brašna, u to se doda crvena paprika, može i beli luk, pa se sve zajedno umeša u skuvano jelo, zapraška

jufka – lopta od testa, pravi se prilikom mešenja rezanaca ili hleba

kamiltej – čaj od kamilice

knedla – vrsta jela; od testa s krompirom se napravi kuglica koja se napuni šljivom ili sirom, servira se kuvana u slanoj vodi i posuta proprženom prezlom; gomboca, knegla

koljivo – kuvano žito, varica; samleveno i začinjeno suvim grožđem i orasima (u Rumenki i Silbašu: i biberom), priprema se za slave i sahrane, ali može i onako, bez razloga, umesto kolača

komlov – osušena kuglica od hlebnog testa; kada se mesi hleb, onda se napravi desetak takvih kuglica  u koje se doda i kukuruznog brašna, sve  se ostave da stoje u plitkoj  kotarici i da se osuše, potopljen u vodu, komlov služi kao pekarski kvasac

(Iz knjige:Teraj kera, lutko moja bela!, Dnevnik, Novi Sad)

Autorka: Sofija Sonja Jovanović

Tekst i fotku uredio: Vladimir Jovanovic, photographer.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Vojvodjanskih Vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Vojvodjanskih vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Vojvodjanskih Vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vojvodjanskih Vesti se možete obratiti ovde: admin {at} vojvodjanskevesti {dot} rs.