PODELI
foto: V. Jovanović

krautflekn – vrsta jela od testa, flekice s kupusom

krvavica – domaći proizvod od barotine, kožurica i krvi, puni se u debela svinjska creva, potom se obari, ocedi i prodimi

krvavi paprikaš – paprikaš od sasvim svežeg mesa i iznutrica, pravi se samo na zabijački

krompirača – jelo od krompira; krompir isečen na koturove se stavi u đuveč, po njemu se poređaju parčad kobasice, sve se zalije crvenom zaprškom s crnim lukom, pa se peče u rerni

krompir u čakširama – krompir pečen u ljusci; to je tipična zimska večera, a pečen krompir je najukusniji ako se umoči u rastopljenu droždinu

krompir šećer – vrsta poslastice slična ratluku, ali čvršća

kulja – kačamak, mamaljuga, jelo od kukuruznog brašna

labrc – zalogajčić

ladetina – pihtije, hladetina, aspik

ladnjača –  vrsta jednostavnog jela od jaja, brašna i mleka, brzo se priprema, mućenica

lederica – vrsta jabuke debele ljuske, kožara

lekvartašci – veliki tašci, vrsta jela, “jastučići“ od testa punjeni pekmezom i posuti uprženom prezlom, sa šećerom

lepinja – vrsta peciva; prilikom mešenja hleba, od nepečenog testa se odvoji jedan deo i posebno ispeče, pa se posle umače u mast od pečenja ili rastopljenu droždinu

lepinjice – vrsta peciva; kiselo testo se iseče na pravougaonike sa uzdužnim prorezima i peče na vreloj masti ili ulju, u dubokoj šerpi

listići – vrsta slatkiša, “kolači“ koji se prave na brzinu, kad dođu nenajavljeni gosti; prave se od lakog kiselog testa, marviršlukom se iseku kvadratići koji se  prže na masti i posle posipaju prah-šećerom

makoš – štrudla, gibanica s makom; a pesma kaže: “Ala volem gibanicu s makom,/a još više da prkosim svakom…”

malcbonbone – bonbone od slada i šećera

mamaljuga – jelo od kukuruznog brašna, kačamak, kulja 

mandara – vrsta jednostavnog, siromaškog jela;  od masti, brašna i vode (ili mleka) se napravi beli sos koji se posoli, pa se onda u njega umače hleb

mafiši – vrsta kolača, listići od testa prženi na ulju

melanž – mešavina kafe i mleka, bela kafa

milihbrot – vrsta kolača, mlečni hleb, mati ga nosi udatoj kćeri na Materice

mlaćenica – surutka, tečnost koja ostaje nakon što se sir ocedi

mućenica – ladnjača, vrsta jela koje se brzo i lako priprema, najčešće za doručak; umuti se testo kao za palačinke, samo malo gušće, izlije se u dobro podmazanu tepsiju i ispeče se u rerni, servira se isečeno u kvadrate, ne sme da se peče na zdravo jakoj vatri da se ne bi potklobučilo

nasuvo s krompirom – jelo od testa; od kilograma brašna, jednog jajeta i potrebne količine vode, zamesi se testo od koga se naprave široki rezanci koji se okuvaju u slanoj vodi, potom se izmešaju sa obarenim i izgnječenim krompirom, pa se preliju sa dosta crnog luka proprženog na masnoći

oblatna – tanak list od vafl-testa  za kolače; između dve ili više oblatni se stavlja fil, najčešće od ukuvanog brašna, šećera i seckanih oraha, posle se ostavi da stoji pritisnuto  “Velikim narodnim kuvarom” ili Vujaklijinim “Rečnikom“, što u svakoj čestitoj kući mora postojati, a na kraju se seče u kocke i ređa na avsec – ovi kolači mogu dugo da stoje, ako se drže dalje od dece

pajšla – jelo od svinjskih iznutrica, nakiselo

 

(Iz knjige:Teraj kera, lutko moja bela!, Dnevnik, Novi Sad)

Autorka: Sofija Sonja Jovanović

Tekst i fotku uredio: Vladimir Jovanovic, photographer.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Vojvodjanskih Vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Vojvodjanskih vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Vojvodjanskih Vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Vojvodjanskih Vesti se možete obratiti ovde: admin {at} vojvodjanskevesti {dot} rs.