АРХИВ ВОЈВОДИНЕ ЈЕДАН ОД ОРГАНИЗАТОРА ОКРУГЛОГ СТОЛА О СРПСКО-ИЗРАЕЛСКИМ ОДНОСИМА

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, боравио је у Јерусалиму у периоду од 18. до 21. новембра 2019. године где је присуствовао читавом низу догађаја и састанака.

Током боравка вишечлане делегације из Србије, директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић присуствовао је Округлом столу о српско-израелским односима у организацији Центра за антитероризам (Јерусалим), Института за националну и међународну безбедност (Београд), Центра за друштвену стабилност (Нови Сад) и Архива Војводине (Нови Сад), у оквиру којег су разматрана питања о страдању Срба и Јевреја током Другог светског рата.

Другог дана посете, на ОНО колеџу, најпрестижнијем приватном Универзитету у Израелу, отворен је Српско-јеврејски центар „Свети Сава и Јехуда Алкалај” на којем ће се, између осталог, изучавати српски језик, култура и историја Јевреја у Србији. Истог дана одржан је и први час српског језика уз учешће српских глумица Ане Софреновић и Вјере Мујовић и других еминентних уметника из Србије.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић са Товом Хартман, деканом ОНО колеџа, пресецањем врпце означио почетак рада првог српско-јеврејског центра у Израелу. Том приликом у новоотвореном Центру постављена је спомен-плоча у част првог ходочашћа Светог Саве у Свету земљу у години када се обележава осам векова аутокефалности Српске православне цркве. Професор др Дарко Танасковић указујући на историјске везе два народа истакао је значај српско-јеврејског центра у Београду који са новоотвореним центром у Израелу наставља традицију веома дубоких веза између Србије и Израела. У истом контексту професор др Мило Ломпар говорио је о богатој историји српске традиције, културе и духовности. Дан Оријан, супервизор израелских амбасадора на Балкану, изразивши наду да је ово само почетак сарадње између образовних институција, осврнуо се и на период Холокауста наводећи да га је неопходно и даље интензивно изучавати.

Директор Архива Војводине, др Небојша Кузмановић са осталим члановима делегације из Републике Србије, такође је присуствовао свечаном пријему код Јерусалимског патријарха Теофила Трећег, са којим је разменио пригодне поклоне.

На састанку одржаном са директором меморијалног центра за јеврејске жртве холокоуста у Израелу „Јад Вашем“, генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац, директор Матице Српске проф. др Драган Станић и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, разговарали су о потписивању споразума о сарадњи у контексту успостављања културно-акадамске сарадње између две земље.

Делегација из Републике Србије, поред осталих значајних институција, посетила је и Националну библиотеку Израела, а посета организована у циљу јачања веза двеју земаља и успостављања академске сарадње, добила је и димензију поклоничког путовања.