Bogat program i ovog leta na Štrandu

Jedna od najpopularnijih i najuređenijih plaza na celom toku Dunava je novosadski Štrand. Letnja sezona na Štrandu je počela, a kao i ranijih godina Novosađani će imati zaokružen program tokom svih letnjih meseci. Šta je ono što ih očekuje ovog leta za Vojvođanske vesti govori savetnik direktora za medije “Gradskog zelenila” Ivan Nožinić.

Foto: JKP „Gradsko zelenilo“

Novosadska plaza Štrand predstavlja čitav  jedan mali grad koji se prostire duž 700 m peščane plaže. Za Novosađane je stvar prestiža da imaju kabinu na Štrandu i da leto iskoriste za druženje i zabavu sa prijateljima. Štrand je omiljeno mesto najmlađih koji imaju dovoljno zabavnih sadržaja. Jedna od najlepših plaža na Dunavu je opremljena svom potrebnom infrastrukturom za ugodan i sadržajan boravak posetilaca. Tu se svrstava i ugostiteljska usluga, zatim igrališta i tereni za sportove kao što je odbojka na pesku ili tenisu glavom, za koji se kaže da je nastao na ovoj plaži. Leti je Štrand jedan od najživljih prostora u Novom Sadu gde se održavaju mnoga dešavanja: sportska takmičenja, koncerti, festivali. Među najznačajnijim su: tradicionalna TID regata, Dan Dunava, Novosadski festival folklora i drugi.

Jeste li sve obezbedili za novu letnju sezonu? Šta je novo u ondosu na prethodnu godinu?

“Gradsko zelenilo” je potpuno spremno dočekalo početak 107. kupališne sezone na Štrandu. Posao izdavanja kabina završen je još 28. februara, a izvršena je i njihova deratizacija. U međuvremenu su uređeni travnjaci i uopšte zelenilo na osam hektara površine koliko Štrand zauzima, tretirano je zelenilo protiv krpelja. Licitacija za locale koji nisu pod petogodišnjim zakupom je sprovedena, a u ovom trenutku ostalo je slobodno još devet lokala i prostora čija licitacija se očekuje u narednom periodu. Usvojen je novi Pravilnik o korišćenju plaže, gde je najveća novina uključivanje gradskih inspekcija u kontrolu lokala i pridržavanja pravila ponašanja na plaži. Za bezbednost kupača trenutno je zaduženo 20 spasilaca, dok će u špicu sezone taj broj bitzi dupliran. Bezbednost građana nam je, kao i svake godine najvažniji zadatak.

Cene ulaznice ostale su  nepromenjene već nekoliko godina. Puštene su u prodaju osmog maja. Dnevna karta staje 50 dinara, deca do sedam godina ne plaćaju ulaz, sezonska karta bez popusta staje 1345 dinara, a sa popustom 1150 dinara. U ove cene uračunata je i izrada, za koju više nije potrebna fotografija, a sama izrada sada traje umesto nekadašnjih pet radnih dana, bukvalno minut. Uvođenje elektronske naplate prošle godine pokazalo se kao pravi potez rukovodstva preduzeća, jer su znatno smanjene gužve na kapijama.

Foto: JKP „Gradsko zelenilo“

Koje manifestacije i događaje će Novosađani moći da vide tokom letnjih meseci na gradskoj plaži? Hoće li će se nešto menjati?

Kada su u pitanju manifestacije u narednih pet meseci, s obzirom na to da je sezona tek počela, svakodnevno se sklapaju kockice za naredni period. U toku je košarkaški turnir studenata i zaposlenih sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, a tokom leta očekuju nas i znatno jači turniri, posebno u uličnom basket, gde Novi Sad ima višestruke svetske prvake. Srpska Atina je i jedan od najvećih rasadnika odbojkaških talenata u Evropi, tako da će i ove godine Štrand biti domaćin nekoliko jakih odbojkaških turnira na plaži. Podsećam da je u poslednjih osam godina Štrand čak četiri puta bio domaćin Evropskog prvenstva u odbojci na plaži, gde smo se pokazali kao sjajni domaćini. Tenis glavom je sport koji je nastao na Štrandu, a Memorijalni turnir “Vladimir Francišković” jedan je od zaštitnih znakova naše plaže. Biće tu i  zanimljivih programa naših poslovnih partnera koji su predviđeni da se odže ispod Mosta slobode. I ove godine ugostićemo učesnike najduže rečne regate na svetu koja startuje na izvorištu Dunava u Nemačkoj u junu, a završava se u septembru na ušću DUnavu u Crno more. Štrand će i ove godine biti domaćin kampu “Egzita”, a dnevne žurke tokom jednog od najvećih muzičkih festival na svetu postale su tradicija gradske plaže. Nismo zaboravili ni najmlađe za koje pripremamo veliki broj animacija, pozorišnih predstava i nadmetanja u raznim veštinama.

Humani ponedeljak je jedna od akcija kojom su mnogim obolelim osobama, a najčešće deci, obezbeđena sredstva za lečenje. Hoćete li nastaviti ovu akciju? Koliko će obolelih ove godine dobiti pomoć?

Akcija “Humani ponedeljak” ulazi u petu godinu postojanja. Velika nam je čast što smo za doprinos u lečenju onih kojima je pomoć neophodna. Pre dve godine kao preduzeće bili  nagrađeni Oktobarskom nagradom Novog Sada. Od samog početka akciju je podržao i gradonačelnik Miloš Vučević. Do ovog trenutka, kroz “Humani ponedeljak” i još nekoliko akcija pomogli smo lečenje 42 osobe, od kojih su preko 90% deca. Pomoć koju smo sakupili , pre svega zahvaljujući humanosti naših sugrađana za protekle četiri kupališne sezone prelazi 6,5 miliona dinara. Najviše obolelih kojima smo pomogli boluje od cerebralne paralize, karcinom, autizma i veoma retkih bolesti poput Batenove. Ovogodišnja akcija počinje za 2-3 nedelje, čim se ustali lepo vreme, a poseta Štrandu poveća. Svi zainteresovani mogu da nam se, uz pripremljenu lekarsku dokumentaciju, jave na 021/21-00-272 svakog radnog dana od 7 do 15 časova ili mejlom na marketing@zelenilo.com.

Planira li se možda uvođenje nekih dodatnih sadržaja i realizacija nekih novih investicija?

Ove godine prioriteti “Gradskog zelenila” su završetak radova na novom rasadniku i parku između Nove Detelinare i Novog naselja. Što se tiče Štranda, cilj nam je popravka podloge na košarkaškim terenima, kao i obnova pojedinih dečijih igrališta na plaži. Tokom ove godine većih investitica na plaži neće biti, ali ćemo nastojati da kvalitet usluga bude na zavidnom nivou, jer je to naša obaveza kao upravljača nad najlepšom plažom na Dunavu.

 

Za Vojvođanske vesti Nedeljka Borojević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.