Борђош, 7000 година пре

Музеј Војводине, у оквиру програма манифестације Музеји за 10, у понедељак, 14. маја у 19 сати, Дунавска 37 (кино сала) приређује пројекцију археолошког документарног филма Борђош, 7000 година пре.

Филм је урађен у копродукција је кућа „Media Art Content“, „Sabadoš servis“ и „Aksios media“. Уз археолошки тим Музеја Војводине предвођен Александром и Илдико Медовић, овај једночасовни филм потписују, међу осталима, композитор Роберт Фаркаш, директор фотографије Бојан Дакић, монтажер Владимир Антић и редитељ Растислав Дурман.

На обали реке Тисе, недалеко од Новог Бечеја, налази се седам хиљада година старо насеље -зовемо га Борђош, по селу које се на истом простору налазило и у средњем веку. Ово је неолитско насеље по много чему занимљиво – трајало је преко пет стотина година, налазило се на размеђу две културе, потиске и винчанске, и било је велико.

Четворогодишња истраживања археолошког тима Музеја Војводине о института за праисторију „Кристијан Албрехт“ Универзитета у Килу открила су много тога о млађем каменом добу у Банату, али су се, истовремено, појавила многа питања на која тек треба наћи одговор, на пример: како су до Борђоша стигли материјали са удаљености и до седам стотина километара у време када коњи још нису били припитомљени?

Извор: Музеј Војводине

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.