Čestereg domaćin štraparima

U danima vikenda koji su za nama, održana je treća međunarodna Štraparijada u banatskom selu Česteregu. Za one koji ne znaju, štraparijada je takmičenje konja u izvlačenju trupaca. Karakteristična je za planinske i brdovite predele Bosne, iz koje su ljudi koji naseljavaju ovo i okolna sela. Prvi dan manifestacije započeo je fudbalskom utakmicom između ekipa iz Česterega i Mokrina, nakon koje su domaćini slavili rezultatom 3:2. Usledila je prva Štraparska olimpijada, zanimljivo nadmetanje snažnih momaka u različitim disciplinama. Oni su svoje snage i sposobnosti odmerili obaranjem ruku, penjanjem uz stožinu, nadvlačenjem klipe i sečom trupaca različitim vrstama testera. Najboljima su uručene medalje. Dan je završen koncertom folklornih ansambala i pevačkih grupa.
Foto: Žitište Online
Foto: Žitište Online
Foto: Žitište Online
Drugog dana, od ranih jutarnjih časova, vlasnici štraparskih konja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije uvodili su svoje ljubimce u ring. Četrdeset grla nadmetalo se u različitim kategorijama. Trupce su izvlačili u paru ili sami, u lakoj, srednjoj i teškoj kategoriji, koje određuje težina trupaca.
Foto: Žitište Online
Foto: Žitište Online
I ove godine, kao i prethodnih, događaj je privukao veliki broj ljudi, zaljubljenika u konje i radoznalih posetilaca koji nikada nisu imali priliku da vide ovakav spektakl. Ova štraparijada je jedina koja se održava u Banatu i bližoj okolini, ali i prva kalendarski u Srbiji, tako da otvara štraparsku sezonu.
Foto: Žitište Online
Predah od napetosti i navijanja kod arene, posetioci su nalazili uz dobru hranu i muziku. Na tezgama koje su bile postavljenje ispred ulaza bilo je i radosti za najmlađe.
Foto: Žitište Online
I ovogodišnja Štraparijada bila je humanitarnog karaktera. Novac od ulaznica doniran je za lečenje Đorđa Majkića, mladića obolelog od multipleskleroze. Pokrovitelj manifestacije je Opština Žitište, uz podršku Pokrajinskog fonda za pružanje pomoći izbeglim i raseljenim licima. Zahvaljujemo se portalu Žitište Online na ustupljenim fotografijama. Za Vojvođanske vesti Dajana Grubišić.

Ostavite odgovor