Dalibor Stupar: Vlast nas tlači, a opozicija čeka da umesto njih obavimo posao

U okviru proslave 28. rođendana Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) uručene su godišnje nagrade udruženja.

Dobitnik godišnje nagrade Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) za analitičko novinarstvo je novinar i politički karikaturista Dalibor Stupar, dok je dobitnica nagrade NDNV-a za izveštavanje u medijima na jezicima nacionalnih manjina i za interkulturalnost u medijima novinarka Vladimira Dorčova Valtnerova.

Dalibor Stupar analitičke članke objavljuje na portalu Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra, a političke karikature na portalu Autonomija. Nakon uručenja nagrade Stupar je situaciju u medijima u Srbiji okarakterisao kao tragičnu.

– Imamo dva lažna javna servisa, jednu pokojnu novinsku agenciju koja još uvek punom parom emituje vesti, privatnu televiziju koja čak i u region izvozi blagostanje iz Srbije, veliki broj kolega koji ruži ugled profesije – naveo je Stupar.

Smatra da je najvažniji posao novinara podizanje svesti građana.

– Moramo edukovati građane “od jutra do mraka” da bez slobodnih medija ni oni ne mogu biti slobodni, da nema slobodnog društva, da nema demokratije. Vlast nas tlači, a opozicija čeka da umesto njih obavimo posao. To mora da se promeni – zaključio je on.

Doskorašnja odgovorna urednica nedeljnika na slovačkom jeziku “Hlas ljudu” Vladimira Dorčova Valtnerova zahvalila je na nagradi i kazala da je posvećuje pokojnom ocu, koji je čitav radni vek proveo u tom nedeljniku, kao i celoj svojoj porodici. Osvrćući se na situaciju u medijima ističe da nije lako, ali da ne treba odustati od svojih ubeđenja.

– Budimo hrabri. Zajedno možemo da pobedimo sve – izjavila je Dorčova Valtnerova.

Foto: N.B.

Prilikom obraćanja prisutnima, predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović istakao je da su za samo godinu dana izgubljeni mnogi prostori slobode.

– Veoma su retka mesta i u ovoj državi, a pogotovo u ovom gradu, gde je moguć otvoren dijalog, razgovor o teškim i krucijalnim pitanjima. Vlast je javne prostore zatvorila čak i za komemoracije znamenitih ljudi koji se i posle smrti smatraju politički nepodobnima, a otvorila ih, širom, za razne domaće i strane baštinike najretrogradnijih ideologija u istoriji čovečanstva. Od javnih, tribinskih prostora u Novom Sadu za one koji drže do sopstvenog prava da ne budu uplašeni i ućutkani – ostao je samo ovaj gde smo danas, a bogami su vlasti i na njega bacile oko – kazao je Sejdinović.

On je dodao i da problem medijskih sloboda u Srbiji, ali i u regionu, moramo posmatrati šire nego što je to uobičajeno.

– Iluzorno je očekivati da u društvu razorenih institucija mogu postojati medijske slobode i značajan nivo medijskog profesionalizma. Iluzorno je očekivati i da se nekakvim promenama zakonskog okvira, pritiskom spolja i iznutra, može ostvariti presudan napredak. Iluzorno je očekivati da će se vlast odreći kontrole medija kao glavnog alata svoje vladavine bez nekog velikog čuda. Moramo biti svesni da medijski problemi sa kojima se suočavamo jesu veoma kompleksni – da su oni politički, ekonomski, kulturološki, tradicijski, antropološki i da se mogu rešavati jedino kroz široku saradnju različitih društvenih činilaca – zaključio je Sejdinović.

Tom prilikom podsetio je da su u januaru 1990. godine Nezavisno društva novinara Vojvodine (NDNV) osnovali novinari i medijski radnici koji su, kako je naveo, bili žrtva političkog progona u tadašnjim, jedinopostojećim, vojvođanskim državnim medijima. Oni nisu hteli da profesiju bace pod noge, da duvaju u ratne trube i učestvuju u stvaranju kulta ličnosti Slobodana Miloševića.

Za Vojvođanske vesti Nedeljka Borojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.