Diskriminacija žena sa invaliditetom na ginekološkim pregledima

Fokus grupe, u okviru projekta „Autonomija, glas i učešće osoba sa invaliditetom u Srbiji“ održane su u Novom Bečeju, Kruševcu, Raškoj, Zaječaru i Čurugu. Razgovori o iskustvima žena sa invaliditetom na planu ostvarivanja seksualnih i reproduktivnih prava pokazali su da je situacija u ovdašnjim domovima zdravlja često poražavajuća, ali i da izostaje edukacija.

Iskustva žena govore da su često bile izložene neprijatnostima. Pacijentkinje su osim ponižavanja, dobijale i netačne dijagnoze i bile podvrgnute intervencijama bez pristanka i prethodnog informisanja.

Značajan broj učesnica fokus grupa smatra da osoblje nije dovoljno stručno u radu sa ženama sa različitim vrstama invaliditeta. Uz to navode i kako u domovima zdravlja najčešće nema odgovarajuće opreme koja im je pristupačna, poput hidrauličkog ginekološkog stola.

Foto: Pixabay

Za Vojvođanske vesti o ovom problemu govorila je Ankica Dragin iz organizacije za podršku ženama s invaliditetom …IZ KRUGA – VOJVODINA, a koja je voditeljka fokus grupa u okviru ovog projekta. Naša sagovornica kaže da bi najviše žena želelo da su u ranijem uzrastu bile u prilici da više saznaju o svom seksualnom i reproduktivnom zdavlju na jedan jasan način.

-Tipičan primer su izjave žena tipa da mi je ova pamet, a one godine. Time ukazuju na to da su danas svesne toga da bi u određenim situacijama verovatno donele odluke kojima bi u većoj meri zaštitile sebe, očuvale svoje zdravlje, ali i drugačije planirale porodicu.

Kao što smo već gore pomenuli, veliki problem predstavlja neopremljenost zdravstvenih ustanova i neprofesionalnost osoblja. Dragin kaže da pojedini slučajevi prevazilaze okvire neposredne diskriminacije i predstavljaju verbalno nasilje nad ženama.

-Najčešće navođen primer su situacije kada žene ginekolozima postave neko pitanje ili iznesu neku svoju nedoumicu ili strah, a oni počnu da viču na njih ili im odogovaraju podrugljivo. Grubim šalama sa seksualnom implikacijom poručuju im da bi, kada su već seksualno aktivne, u drugom stanju ili su rađale, trebalo da znaju i odgovor na postavljeno pitanje- kaže voditeljka fokus grupa.

Foto: www.portaloinvalidnosti.rs

Ankica Dragin kaže da se žene jednako informišu o ovoj temi, bilo da imaju neku vrstu invaliditeta ili ne. Razlika je samo u tome što su i danas praktične informacije u najvećoj meri usmerene ka ženama bez invaliditeta.

-Razlog za to su uvreženi stereotipi da žene s invaliditetom nisu seksualna bića, da nisu poželjne partnerke, da sa njima niko ne želi da zasnuje porodicu, kao i da kasnije neće moći da odgajaju i vaspitavaju decu- objašnjava naša sagovornica i dodaje da fokus grupe potvrđuju da su sve to zablude.

Ona zaključuje da se nakon ovakvih sastanaka uvek ustanovi da bi sa edukacijom u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja, ali i ljudskih prava, trebalo početi ranije. Poruka koju je neophodno preneti jeste da je ova oblast života jednako važna za dobrobit ljudi kao i ostali aspekti fizičkog i psihičkog zdravlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.