DOGAĐAJ 2017 g.

Zamolili smo nekolicinu naših prijatelja da nam prokomentarišu upravo proteklu 2017 godinu; šta je po njima bio događaj po kome će pamtiti proteklu godinu? Imali ste priliku ovih dana da pročitate razgovor sa Sašom Radonjićem. Zaokružavajući priču, evo njegovog mišljenja šta je to, što će njemu ostati u sećanju iz upravo otišle godine… SA VEROM U KRALJA I U BLUZ – dodela nagrade STRUNE OD SVETLA ZA 2017. KRALJU ČAČKA
foto: Fondacija S. R.
U ovdašnjoj javnosti je manje više poznato da sam, pored ostalog i pasionirani kolekcionar gitara. To je višedecenijska pasija koja mi je pružala veliko zadovoljstvo, ali mi i neretko predstavljala dragocen podstrek u raznim situacijama, te dakako bila od neprocenjive praktične vrednosti kada smo snimali albume Solaris Bluz Benda. Veliki broj gitara iz ove kolekcije je bio često od studijske i izvođačke koristi mnogim novosadskim muzičarima, što mi je takođe pričinjavalo lepu satisfakciju. Ipak, 2015. Godine sam odlučio da toj, sada veoma vrednoj kolekciji, dam još jednu – NAJVAŽNIJU MERU SMISLA – odnosno da ona preraste u moju fondaciju koja ima sledeću misiju: dakle,ustanovio sam nagradu STRUNE OD SVETLA koja se dodeljuje svake godine za POSEBAN DOPRINOS AFIRMACIJI PESNIČKE REČI U ROK I BLUZ MUZICI. Znači u stvaralačkom segmentu kome sam zadnjih decenija posvećivao nemalu pažnju.
foto: Fondacija S. R.
Pored plakete, laureat ovog priznanja svake godine kao nagradu dobija po jednu gitaru iz moje kolekcije. Podrazumeva se da gornja formulacija ponajviše upućuje na tekstopisce kao potencijalne dobitnike, ali budući da se afirmacija pesničke reči u muzici može i na drugačije načine realizovati, (setimo se samo Indexa i njihovog albuma MODRA RIJEKA na stihove Maka Dizdara) to nije ultimativna kategorija stvaralaca. U najužem izboru za 2017. godinu našla su se 3 sjajna autora različitih senzibileteta I generacija – BRANKO PRAŽIĆ, NIKOLA VRANJKOVIĆ i KRALJ ČAČKA Jednoglasnom odlukom žirija, koji je radio u sastavu – MILOŠ ZUBAC, MILAN KORAĆ i SAŠA RADONJIĆ, priznanje je dodeljeno KRALJU ČAČKA!
foto: Fondacija S. R.
KRALJ ČAČKA– u civilstvu Nenad Marić, ličnost koja je univerzalno pristupačna i razumljiva poklonicima dobre narodne i starogradske pesme, koliko i privrženicima džeza, bluza i rokenrola. Stvaralac i izvođač s jakom poetskom supstancom,  i autor prve objavljene pesničke zbirke Na margini.    

Ostavite odgovor