Druga najavna konferencija povodom 20. Novosadskog džez festivala

Druga najavna konferencija povodom 20. Novosadskog džez festivala

Druga najavna konferencija za novinare povodom predstojećeg 20. Novosadskog džez festivala, čiji će glavni program biti priređen od 15. do 17. novembra u SNP-u, održana je u četvrtak 8. novembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada.

Na konferenciji su govorili: Bojan Panaotović, direktor KCNS-a, Vesna Kaćanski, urednik muzičkog programa KCNS i izvršni producent festivala, Aleksandar Dujin, predstavnik RTV, Lazar Jovanov, EPK „Novi Sad 2021“ i umetnički rukovodilac programa, Jasna Jovićević, rukovodilac Internacionalne muzičke rezidencije u okviru festivala, Milena Jančurić, saradnik festivala i Zoran Dejanović, PR festivala.

Bojan Panaotović, direktor Kulturnog centra Novog Sada, konstatovao je da sve što traje 20 godina ne može se nazvati slučajnim uspehom, a da su urednica muzičkog programa KCNS-a Vesna Kaćanski i njen tim najzaslužniji za trajanje i kvalitet ovog festivala.

– DŽez festival je već dve decenije prepoznatljiv, ne samo u Srbiji i regionu, nego i šire. Zvezde džeza dolaze u Novi Sad, a svaki festival predstavlja spoj mladosti i iskustva – kazao je Panaotović.

Čelni čovek KCNS-a dodao je da su ovakvi festivali, kao i druge manifestacije u KCNS-u, poput „Prosefesta“ koji je doveo u ovaj grad mnoge ugledne književnike, među njima i nobelovce, pripremili „teren“ da Novi Sad postane kulturna prestonica Evrope 2021. godine.

Govoreći o programu ovogodišnjeg DŽez festivala, Kaćanski je skrenula pažnju na izuzetno kvalitetne goste predstojećeg festivala i zahvalila se na 19 godina vernosti publici i svima koji su pomogli da se festival realizuje.

Umetnički rukovodilac programa Lazar Jovanov iz Fondacije  EPK „Novi Sad 2021“, podsetio je da je bilo veliko zadovoljstvo predstavljati Novi Sad u Briselu, jer reč je o gradu koji krasi raskošna kulturna tradicija.

Bogatoj listi izuzetnih festivala koji organizuje KCNS, Jovanov je dodao INFANT, pokrenut 90-ih, Tribinu mladih koja je bila stecište najavangardnijih umetnika kada je nastala, kao i verovatno najkvalitetniji filmski program u gradu.

– Sve je to prepoznato i u samom gradu i u Briselu – rekao je Jovanov.

Predstavnik Radio televizije Vojvodine Aleksandar Dujin, naglasio je da se programi DŽez festivala, počevši od njegovog prvog izdanja, snimaju i trajno arhiviraju.

Rukovodilac Internacionalne muzičke rezidencije u okviru festivala, Jasna Jovićević, rekla je da se rezidencionalni program razlikuje od radionica. DŽez muzičari iz inostranstva provešće neko vreme u Novom Sadu, upoznati lokalne umetnike i uspostaviti međusobnu saradnju. Ove godine došli su Silvester Mikloš (Mađarska) i Ksaveri Licinski iz Poljske.

Saradnik DŽez festivala Milena Jančurić, nekadašnja studentkinja Berkli univerziteta, izrazila je veliko zadovoljstvo što će ove godine u sklopu festivala biti priređeno gostovanje THE BERKLEE GLOBAL JAZZ INSTITUTE AMBASSADORS-a sa BERKLEE GLOBAL JAZZ INSTITUTE-a , a reč je o studentima master programa. Sa njima će doći i njihov mentor i direktor tog Instituta Marko Pinjataro. Radionice su instrumentalnog tipa i odvijaće se u KCNS-u.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.