ЕВРОПСКИ ФЕНОМЕНИ У КОЛЕКЦИЈИ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

У петак, 13. јула 2018. године у 19.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, биће одржано прво стручно тумачење изложбе Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице Галерије Матице српске.

У години коју су Европски парламент и Савет прогласили за Годину европског културног наслеђа, у Галерији Матице српске, као музејској установи, сасвим природно смо се запитали шта је у нашој колекцији део европског културног наслеђа? У којим уметничким делима препознајемо европске вредности? Који српски уметници су, како је Расто Петровић писао, научили „европејски” говорити? На првом тумачењу у оквиру пратећег програма изложбе Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски понудиће одговоре на ова питања и открити како је дошло до идеје о настанку изложбе.

Током трајања изложбе сваке суботе приређују се кустоска вођења у 11.00 и 17.00 сати.

Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије које је овај пројекат уврстило у оквир националног програма са слоганом Наше наслеђе: тамо где се прошлост сусреће са будућношћу као део обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу.

Извор: Галерија Матице српске

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.