ЕВРОПСКИ ФЕНОМЕНИ У КОЛЕКЦИЈИ ГАЛЕРИЈЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ

У среду, 11. јула 2018. године у 20.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, биће отворена изложбa Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске. На отварању изложбе говориће др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Асја Драча Мунтеан, помоћник министра за међународне односе и европске интеграције при министарству културе и информисања Републике Србије и Пол-Анри Пресе, шеф за информисање, комуникацију и медије при Делегацији Европске уније у Републици Србији.

Поводом обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу, изложба Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске представља уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињене у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација. На овај начин издвојиле су се четири теме и целине приказане на изложби: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост.

Наслеђе испричано кроз митове и религије као основе европске културе је поље у коме се кроз богатство локалних диверзитета, обичаја и традиције истичу човекове мане и врлине преточене у свима добро познате приче и слике. Као друга тема указала се Слобода као идеал нација и појединца, али истовремено уметника, научника и филозофа, као нешто што се осваја, брани и промовише. Затим, Прогрес објашњен као стална тежња европских народа ка напретку како би се одржала конкурентност и просперитет; тежња која је заснована на образовању, науци, инвентивности и креативности са циљем да се обезбеди напредак читавог континента. И коначно, Разноликост као темељна особеност Европе која обједињује различите нације, језике, религије и опредељења са циљем стварања толерантнијег и разумнијег друштва.

Изложбом је понуђено једно од више могућих читања и сагледавања европских вредности и феномена кроз изложена уметничка дела, а с идејом да се публика подстакне на размишљање о њима.
Изложбу прати двојезична публикација Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске / European Phenomena in the Collection of the Gallery of Matica Srpska са расправним текстовима кустоса и конзерватора мр Данила Вуксановића, Луке Кулића, Мирославе Жарков и Станиславе Јовановић, као и репродукцијама свих изложених уметничких дела из колекције Галерије Матице српске.

Током трајања изложбе биће приређен пратећи програм у виду кустоских вођења суботом у 11.00 и 17.00 сати и предавања петком у 19.00 сати:
13. јул: Стручно тумачење изложбе Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске (др Тијана Палковљевић Бугарски, музејски саветник)
27. јул: Предавање Наслеђе: Мит и свето
(мр Данило Вуксановић, виши конзерватор)
3. јул: Предавање Разноликост: Једнакост у различитости
(Станислава Јовановић, кустос)
10. август: Предавање Прогрес: Образовање и технологија
(Мирослава Жарков, кустос)
17. август: Предавање О слободи (Лука Кулић, конзерватор)
31. август: Стручно тумачење изложбе Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске (Никола Ивановић, кустос-приправни)

Изложба је отворена до 16. септембра 2018. године.

Реализацију изложбе и каталога омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије које је овај пројекат уврстило у оквир националног програма са слоганом Наше наслеђе: тамо где се прошлост сусреће са будућношћу као део обележавања Године европског културног наслеђа на националном нивоу.

Извор: Галерија Матице српске

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.