Filmsko veče i razgovor o filmu “Sunce, žito”

Obeležavajući jubilej, 120 godina od rođenja Milana Konjovića (Sombor 28. januar 1898 – Sombor 20. oktobar 1993), Spomen – zbirka Pavla Beljanskog i Akademija umetnosti u Novom Sadu snimile su kratki dokumentarni film „Sunce, žito“ u režiji Milane Nikić. Film će premijerno biti prikazan u četvrtak, 2. avgusta u 21h, u okviru Manifestacije Leto na Trgu galerija.

Nakon projekcije biće održan razgovor o Milanu Konjoviću u kojem učestvuju:

Prof. Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu,
Milana Kvas, v. d. upravnika Spomen – zbirke Pavla Beljanskog,
Snežana Subić, novinar i scenarista,
Miloš Arsić, istoričar umetnosti,
Čedomir Janičić, istoričar umetnosti i studenti koji su učestvovali u realizaciji filma.

Film je inspirisan nazivom istoimene slike (danas u Galeriji „Milan Konjović“ u Somboru), nastale tokom javnog slikanja Milana Konjovića na krovu OŠ „Đorđe Natošević“ u Novom Sadu 1962. u okviru programa Sterijinog pozorja pod nazivom Boje i reči.

Ideja je bila da se podsećanjem na jedan neobičan događaj iz umetnikovog opusa, ukaže na značaj Konjovićevog prisustva na kulturnoj sceni Novog Sada.

Film je realizovan u saradnji sa OŠ „Đorđe Natošević“, Sterijinim pozorjem, Srpskim narodnim pozorištem, RTV Vojvodina (Novi Sad), Programskim arhivom RTS (Beograd) i Galerijom „Milan Konjović“ (Sombor).

Snimanje filma omogućili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama APV i Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Izvor: Akademija umetnosti u Novom Sadu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.