Godišnjica smrti Duška Radovića

Pre trideset i četiri godine 16. avgusta, umro je Dušan Duško Radović. Bio je književnik, novinar, urednik i veliki prijatelj dece za koju je pisao.

Rođen je 1922. godine u Nišu i rastao u porodici mašinovođa. Osnovnu školu je završio u Subotici, gde je njegov otac dobio premeštaj. Ljubav prema pisanju i čitanju razvijao je od najranijeg uzrasta, zahvaljujući upravo ocu koji je to podsticao. Sa šesnaest godina je došao u Beograd kako bi nastavio školovanje. Govorio je kasnije da škola voli jednu vrstu dece, u koju on ne spada. Upisao je Filozofski fakultet 1945. godine, ali je razočaran nastavom i programom napustio studije i počeo da radi u studentskoj menzi.

Ovaj posao podsetio ga je na zapostavljeni dar- pisanje. Napisao je jednu pesmu i poslao redakciji lista „Poletarac“, ali je potpisao drugim imenom i to ženskim, ne verujući da je dovoljno dobra. Posle mesec dana ušao je u prostorije „Pionirskih novina“ i saznao da im je potrebna pomoć i da im nedostaju novinari. Kako je kasnije opisao, odigrala se situacija kao na filmu kada je video svoju pesmu na stolu tadašnje urednice. Upravo ta pesma bila je njegova ulaznica i već na jesen te godine postao je urednik.

Foto: detinjarije.com

Od tada književni i novinarski rad Duška Radovića napreduje neprekidno. Među brojnim  pesmama izdvajao je pesmu „Strašan lav“, za koju je govorio da ima i boljih i lepših, ali da je ona važna jer mu je pokazala da ume da piše. Nakon nje nizale su se i druge pesme za decu koje se i danas pevaju. Neke od njih su  „Plavi zec“, „Mrak“, „Sve što raste htelo bi da raste“ i godinama ih izvode dečiji horovi.

Foto: sajt Najlepša poezija

Bio je urednik programa za decu Radija i Televizije Beograd, novinar „Borbe“ i urednik „Studija B“. Na talasima ovog radija Beograđani su ga zavoleli u emisji „Beograde, dobro jutro“ i postao je sastavni deo njihovih života. Svojim aforizmima, šaljivim i pomalo gorkim, razbuđivao ih je, navodio na smeh i razmišljanje. Međutim, aforizmi se nisu dopadali tadašnjem političkom vrhu u belom gradu. Gradski komitet Saveza komunista smenio je Duška Radovića. Vrlo brzo nakon toga oboleo je od upale produžene kičmene moždine i umro posle godinu dana.

Dodeljena su mu brojna priznanja- Neven, Mlado pokolenje, Nagrada Sterijinog pozorja i Zmajevih dečijih igara, a posthumno i nagrada izdavačke kuće BIGZ.

Foto: srbijadanas.com

Nakon smrti obljavljene su knjige „Ženski razgovori“, „Vestern“, „O plakanju“, „Na slovo, na slovo“, „Na ostrvu pisaćeg stola“ i „Kratke priče“. Zahvaljujući njegovoj udovici Grozdani, koja je dve decenije čuvala rukopise, sva dela Duška Radovića objedinjena su u jednoj knjizi, što je uvek bila njegova želja. Na preko hiljadu strana pod naslovom „Baš svašta“, nalaze se poznati, neobjavljivani i manje poznati tekstovi.

Danas škole, ulice i pozorište nose ime ovog velikog umetnika, vernog navijača „Partizana“ i omiljenog sugrađanina svih stanovnika glavnog grada.

Foto: noizz.rs

Matija Bećković je jednom prilikom rekao da bi Radović danas bio heroj društvenih mreža. Upravo na Fejsbuku i Tviteru svakodnevno se pojavljuju njegovi aforizmi, koji i danas opisuju situaciju u društvu.

Ovako je govorio Duško Radović:

Poštovana deco, budite iskreni i strogi prema svima koje volite, do kojih vam je stalo, a lepo vaspitani za sve prema kojima ste ravnodušni.

Briga za sudbinu dece nije isto što i ljubav. Ko mnogo brine ne stiže da voli.

Ne dosađujte svojoj deci, ne pričajte im ponovo kako ste se mučili dok ste sve to stekli. Izazvaćete sasvim suprotne efekte. Prvo, po vama se vidi da ste se mučili. I drugo, po tome šta ste stekli, ne vidi se zašto ste se mučili.

Ko želi da je stalno u pravu, mora često menjati mišljenje

Partizan se voli, za druge se navija.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.