ГРАДОНАЧЕЛНИК СЕ САСТАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА РОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Градоначелник

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући делегацију сачињену од представника ромске националне заједнице и са њима одржао састанак поводом предстојећег Светског дана Рома. Састанку је, између осталих, присуствовала покрајинска посланица и заменица председника Националног савета Рома Јелена Јовановић, као и бројни стручњаци различитих профила, наставници ромског језика, васпитачи, студенти, правници, новинари, социолози и други.

– У сусрет Светском дану Рома који се обележава 8. априла, замолио сам представнике ромске заједнице у Новом Саду да дођу у Градску кућу како бисмо кроз конструктиван разговор направили рекапитулацију свега онога што се дешава у граду у вези са укључивањем Рома у ширу друштвену заједницу, у сваком сегменту. Циљ нам је да договоримо неке наредне активности и да видимо шта ћемо заједнички да радимо у будућем периоду. Пре свега акценат треба да ставимо на образовни систем, односно на школовање ромске деце која морају да имају исте услове као сва друга деца, као и на школовање Рома на факултетима. Посветићемо се на састанку и питањима здравствене заштите, улагањима у комуналну инфраструктуру у насељима где живи део ромске популације, и трудићемо се да укажемо једни другима на све оно што ствара утисак да долази до сегрегације Рома у односу на друге суграђане. Роми су део ове заједнице и тако морају бити уважени и прихваћени, а исто то очекујемо и од припадника ромске заједнице, да се укључе у све поре друштва, а посебно у јавни и политички живот града, јер је неопходна сарадња на свим нивоима, ради спречавања дискриминације – рекао је градоначелник Милош Вучевић честитавши Међународни дан Рома – 8. април.

Foto: novisad.rs

Покрајинска посланица Јелена Јовановић је истакла да су у делегацији коју предводи и која је посетила Градску кућу, управо Роми који су студенти и они који су завршили факултете.

– Образовање, као што је и градоначелник рекао, је нама најважније, будући да смо ми једна од најмање образованих националних мањина и на томе треба радити. Честитам свим припадницима ромске националне мањине Међународни дан Рома и поручила бих родитељима ромске деце да их шаљу у школу, јер без образовања нема напретка ромској заједници – рекла је Јелена Јовановић која је предала градоначелнику Захвалницу КУД „Романо Тернипе“ поводом његовог учешћа на недавно одржаном Ромском балу у Футогу.

Ostavite odgovor