U Gradskoj kući obeležen 270. rođendan Novog Sada

Povodom obeležavanja Dana Grada Novog Sada, u Svečanoj sali Gradske kuće organizovan je prijem za 70 gostiju iz zamalja regiona, ali i iz brojnih drugih evropskih zemalja, delegacija iz gradova pobratima i gradova prijatelja. Domaćini su bili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Članovi delegacija svih bivših jugoslovenskih republika, Grčke, Rumunije, Mađarske, Austrije, kao i iz gradova Velike Britanije, Francuske, Poljske, Ruske Federacije, Belorusije i drugih zemalja rado su se odazvali pozivu da prisustvuju proslavi 270. rođendana Novog Sada. Na svečanom prijemu gradonačelnik Miloš Vučević srdačno se zahvalio svima koji su svojim prisustvom ulepšali ovaj dan.

– Sa nama su mnogobrojni gosti i prijatelji. To je potvrda i dokaz da je Novi Sad uvek vodio otvorenu i prijateljsku politiku i da smo kao takvi prepoznati u svetu. Činjenica da imamo ovoliko gostiju i da nas mnogo gradova uvažava i da hoće da proslavi sa nama ovaj značajan praznik, pokazuje da su to plodovi višedecenijskog rada, jer ovo nije rezultat rada samo jedne administracije. Ti pokazatelji su jasni i vidljivi, a smatram da i dve evropske titule koje smo osvojili, predstavljaju svojevrsni poziv mnogim drugim gradovima da nam se pridruže u saradnji. Želim da čestitam Dan Novog Sada, 270. rođendan našeg grada svim Novosađanima, jer je ovo naš zajednički praznik. Hvala mnogo svim gostima koji su svojim prisustvom uveličali naše slavlje, a ja sam siguran da će se osećati više nego prijatno u Novom Sadu – istakao je Vučević.

Foto: Grad Novi Sad

Zamenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović rekao je da mu je posebna čast i zadovoljstvo što je ponovo u Novom Sadu.

Naši gradovi neguju prijateljske odnose već dugi niz godina, a najviše nas veže titula Evropska prestonica kulture, jer je to Rijeka za 2020, a Novi Sad za 2021. godinu. Pre ovog prijema, bili smo na sastanku u Galeriji Matice Srpske gde smo dogovarali konkretne aktivnosti za naredni period – izjavio je Filipović.


Gradonačelnik opštine Krf Konstantinos Nikolouzos istakao je da mu je čast što prisustvuje obeležavanju 270. godine postojanja Novog Sada, koji je izuzetno povezan sa Krfom.

Nas vežu spone dubokog prijateljstva, kao i bratske veze koje nisu bitne samo za naša dva naroda, već i za posebnu istoriju koju je srpski narod doživeo 1916. godine. Uzdajući se u mudre reči filozofa Tukidida, želim da poručim da onaj ko može da utre put budućnosti je samo onaj koji proučava i vraća se prošlosti. Tako i mi, u znaku sećanja na važne istorijske momente, možemo zapravo da učvrstimo te veze koje imamo danas – pojasnio je Nikolouzos.

Gradonačelnik opštine Kumanovo Maksim Dimitrievski iskoristio je priliku da u ime svojih sugrađana čestita veliki dan svim Novosađanima i zahvalio na toplom prijemu.

– U okviru ove posete, sutra ćemo imati zajednički radni sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada i gradonačelnikom Maribora, gde ćemo porazgovarati o budućoj saradnji na svim nivoima i pri tome staviti akcenat na saradnju vezanu za apliciranje ka evropskim fondovima – pojasnio je Dimitrievski.

Od 1998. godine 1. februar se zvanično obeležava kao Dan grada, a Februarskom nagradom nagrađuju se građani zaslužni za doprinos i promociju pravih vrednosti i dostignuća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.