Hipertenzija (povišen krvni pritisak) i trening snage

Veliki deo populacije u Srbiji  pati od povišenog krvnog pritiska (hipertenzije).  Savet koji najčesće dobijamo je  da je lagana šetnja ili vožnja bicikla dovoljna fizička aktivnost. Do sada je rađen veliki broj studija koji se bavi fizičkom aktivnosću osoba sa hipertenzijom i rezultati studija se uglavnom slažu – lagana šetnja ili vožnja bicikla nije dovoljna. Postoje čitavi programi (prilagođeni individualno) koji mogu da pomognu u smanjenju povišenog krvnog pritiska.

Trening snage (trening sa tegovima) i hipertenzija

Trening snage se ranije nije preporučivao osobama sa hipertenzijom jer u nekoliko studija je pokazano (na zdravim vežbacima) da podiže vrednosti krvnog pritiska jako visoko. U jednoj studiji je prijavljen pritisak čak  480/350 mm Hg. Međutim nedavno su se pojavile studije koje pokazuju da ako se radi sa manjim težinama veći broj ponavljanja, krvni pritisak može da  se spusti za 3mm Hg u proseku za dva meseca. Osim toga, povećava se mišićna masa, što doprinosi bržem sagorevanju masti i povećanju ukupne energije za svakodnevne aktivnosti.

Pre započinjanja programa važno je znati:

  1. obavezna konsultacija sa lekarom
  2. obavezno testiranje mišicne snage
  3. proveravanje krvnog pritiska pre, u toku i posle vežbanja
  4. ukoliko se osećate loše, osetite vroglavicu ili  bol u grudnom košu pre vežbanja, vežbanje odložiti za neki drugi put
  5. nikad ne vežbati bez partnera za trening iz bezbednosnih razloga

Aerobni trening i kombinovani trening (trčanje, vožnja bicikla, plivanje i tegovi) i hipertenzija

Najnovije studije koje se bave treningom i hipertenzijom pokazuju da aerobni trening intenziteta 40% do 59 % srčane rezerve pospešuje smanjenje i sistolnog i dijastolnog pritiska za oko 4 mm Hg, ovo možda deluje kao jako mala razlika, ali ako se trening primenjuje dugo sa pravilnom ishranom i manjim promenama životnog stila, rezultati mogu biti mnogo bolji. Najpriznatiji koledž za sport preporučuje trening 5 puta nedeljno u trajanju od 30-60 minuta.  Jednom kada je čovek dovoljno utreniran onda postoji mogućnost kombinacije treninga snage i aerobnog treninga. Generalno ovakva vrsta treninga daje najbolje rezultate. Preporuke za ovakav trening su da ne traje dugo – do 50 minuta, a zahvaljujući tome što aerobni trening širi krve sudove, krvni pritisak će biti niži prilikom dizanja tegova. Ovakav trening je najbolje primenjivati uz stručni nadzor!

Autori: Strahinja Kukić, Sandra Bošković

 

 

Ostavite odgovor