Izložbe i muzejska manifestacija u Galeriji Matice srpske

Juče je u Galeriji Matice srpske najavljeno otvaranje dve izložbe i muzejske manifestacije Muzeji za 10. Ujedno, saopšteno je i da je Nacionalni komitet ICOM-a, svetske muzejske organizacije, ovoj ustanovi dodelio nagradu za izuzetan doprinos očuvanju i promociji kulturnog nasleđa Srbije i unapređenje međunarodne kulturne saradnje u protekloj godini. Izložba pod nazivom Kroz objektiv: Galerija, umetnost, publika biće svečano otvorena danas, 11. maja u 19 časova. Nastala je iz želje da se prikažu ljudi koji su obeležili rad Galerije u toku 2017. godine, u kojoj je obeleženo 170 godina njenog postojanja. Na fotografijama koje će biti izložene su ličnosti iz sfere popularne kulture, stručnjaci i posetioci ispred svojih omiljenih umetničkih dela. -Prilika da svako izabere delo sa kojim će se fotografisati, sa kojim se identifikuje, jeste ona poruka koju želimo da pošaljemo javnosti – da u muzeju ima po neko delo za svakoga i da svako može da sačuva uspomenu kroz taj proces fotografisanja- rekla je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije.
Foto: Galerija Matice srpske
U nedelju 13. maja, kada je prema novom kalendaru održana Majska skupština, biće održano svečano otvaranje istoimene izložbe. Ove godine poklopila su se tri značajna jubileja vezana za ovaj događaj: 100-godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, 170-godišnjica održavanja Majske skupštine u Sremskim Karlovcima i 200 godina od rođenja slikara Pavla Simića, autora slike Srpska narodna skupština 1. maja 1848. godine. Izložba će od ponedeljka biti otvorena za publiku i trajaće do 1. septembra. Pored pomenute slike Pavla Simića, koja predstavlja centralni predmet postavke, biće prikazana i istoimena kompozicija izvedena u tehnici grafike, fotografija slikara, kao i tekstovi o autoru i delu, predmeti i dokumenti. -Dodatni kvalitet ove naše izložbe je igrano-dokumentarni film koji smo snimili u saradnji sa Radio-televizijom Vojvodine. Snimali smo na različitim lokacijama, kao što su manastir Kuveždin gde je nastala slika Majska skupština, Sremski Karlovci, Novi Sad i Beograd. Ovo je prilika da se zahvalimo Pokrajinskoj vladi i Ministarstvu kulture i informisanja republike Srbije koji su pomogli realizaciju izložbe i prateće publikacije – rekla je autorka izložbe dr Snežana Mišić. Od 14. Do 20. maja održava se manifestacija Muzeji za 10, koja se četvrti put za redom održava u brojnim gradovima naše zemlje. Ovogodišnja tema je Hiperpovezani muzeji: novi pristupi, nova publika. Galerija Matice srpske otvoriće svoja vrata posetiocima od 10 do 22 sata, a 19. maja u Evropskoj noći muzeja biće otvorena do ponoći. Muzejski edukator msr Jelena Ognjanović, kaže da je cilj predstavljanje novih pristupa i podsticanje publike na učešće. Tokom manifestacije svi programi će biti besplatni, a publiku očekuju zanimljive izložbe, kustoska i konzervatorska vođenja, posebno osmišljeni sadržaj za decu.
Foto: Galerija Matice srpske
-Svakog dana u 12 i 18 časova biće priređivane kustoske priče. Osmišljene su kao popularna vođenja kroz stalnu postavku, razgovorom na zanimljive teme koje nisu uobičajene za istoričare umetnosti. Neke od tema su moda i umetnost, ljubav kao inspiracija za stvaranje, autoportret i selfi i slično. Veliku pažnju publike ranije su privlačile tajne koje sprovode konzervatori, pa ćemo tako ponovo organizovati Konzervatorski otvoreni atelje – rekla je msr Jelena Ognjanović. Ono što smo primetili kao zajedničku crtu sva tri najavljena događaja je želja Galerije da se približi svojoj publici i podigne njenu participativnost na što viši nivo. Obe izložbe, kao i manifestacija osmišljene su tako da svako pronađe za sebe nešto zanimljivo i blisko i shvati da je kultura i umetnost razumljiva svima. Za Vojvođadske vesti: Dajana Grubišić

Ostavite odgovor