Југоремедија продаје све осим – дозволе за производњу лекова

ЗРЕЊАНИН – За 19. фебруар у подне заказана је продаја зрењанинске фабрике лекова „Југоремедија“. Продаје се индустријски комплекс, један стан и возни парк као и интелектуална својина, све осим дозвола за производњу, без које нови купац не може производити лекове.

Фабрика за лекове „Југоремедија“ је из стечаја издата у закуп још 2013. године и то на три године. Тада је на „Унион медик“ – закупца прешла и дозвола за производњу лекова која након истека закупа није враћена.

Владимир Пецикоза из одбора поверилаца каже да је „Унион медик“ био у обавези да врати дозволе за рад, али он истиче нека потраживања за која сматра да су његова.

„То су регистрације и обнове препарата, што је била уговорна обавеза закупца, који такође има нека дуговања од више од 11 милиона динара, а он потражује неких 45 милиона. Ту је дошло до спора, након чега је „Унион медиц“ тражио судско поравнање, што смо ми као обор поверилаца прихватили, али стечајни судија није“, наводи Пецикоза.

Одбор поверилаца такође сматра да нови купац има шансу да врати дозволу. По њиховим тврдњама већ има осам заинтересованих и да су то углавном странци који нису успели да купе „Галенику“.

„Вредност фабрике је процењена на 32 милиона евра, а купац може да да 15 милиона и у том случају одлучује одбор поверилаца, а све преко 50 одсто понуде , прихвата се понуда. Тада купац добија и парницу са бившим закупцем и може даље преговарати о враћању дозвола“, објашњава Пецикоза.

Куповином „Југоремедије“ купац добија и 30 процената власништва фирме „Пен фарма“ која је дата у закуп једном италијанском инвеститору. За сада се новцем од закупа покривају трошкови за електричну енергију „Југоремедије“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.