Када дијета није дијета

Лето је и многи ће доћи у искушење да смршају не би ли се утегли у купаће костиме. Мршављење обично повлачи са собом и читање и слушање о разним врстама дијета. Међутим, није свака дијета о којој слушате у телевизијским емисијама заправо – дијета.

Под дијетом се у српком језику подразумева „одређени режим исхране, уздржавање од неких врста хране“ (Речник САНУ), односно „режим исхране ограничен на поједине врсте намирница, уз искључење других, у циљу лечења или мршављења“ (Клајн, Шипка 2007). Порекло речи је од грчког diaita, што значи начин живота.

Међутим, у енглеском језику под дијетом се не подразумева само уздржавање од одређене хране или одређени режим исхране у циљу мршављења, већ је основно значење свака врста хране коју нека особа, животиња или заједница обично једу – исхрана, начин исхране. Тако, када на енглеском неко каже „His diet was vegeterian“ или „You should change your diet“, мисли се на то да је нечија исхрана вегетаријанска или да неко треба да промени начин исхране, а не да је неко на вегетаријанској дијети или да треба да промени дијету.

Зато би на ово требало обратити посебну пажњу када се преводе кулинарске емисије, рецепти и савети у вези са исхраном. Не разговарају на енглеском језику сви увек о дијети као о мршављењу. Некада, и то заправо чешће, мисле на целокупну исхрану и начин исхране.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.