Karađorđevačka prela: Očuvanje običaja i sećanja

Karađorđevačka prela, manifestacija koja je prošle godine obeležila dve decenije postojanja, počinje danas u Banatskom Karađorđevu. Ovo selo, nedaleko od Zrenjanina, Prelima tradicionalno neguje običaje i čuva od zaborava svoju istoriju.

Manifestacija počinje 11. januara i traje do 27. januara, kada se završava rezanjem kolača i Svetosavskom akademijom. Godinama se na pozornici u Domu kulture smenjuju kulturno umetnička društva, književnici, glumci, recitatori, istoričari… Bogat sadržaj, koji organizatori pripremaju tokom čitave godine, namenjen je svim generacijama. Mlađi tako uče o svojim korenima, dok se stariji prisećaju prošlog vremena.

Tokom više od dve nedelje Prela, meštani i njihovi gosti imaju priliku da, pored kulturnog programa, prisustvuju tribinama o poljoprivredi, zdravlju, sportu i drugim temama koje ih interesuju.

Program počinje večeras u 18 časova izložbom „Srpski dobrovoljci u Prvom svetskom ratu 1914-1918“, koja će se održati u sali mesne zajednice. Uz izložbu će biti predstavljena i knjiga „Amerikanci- srpski dobrovoljci iz SAD“ dr Milana Micića.

U nastavku večeri, u Domu kulture od 21 čas sledi otvaranje 21. KARAĐORĐEVAČKIH PRELA i koncert KUD „Ilija Preradović“ iz sela domaćina, koji će imati svoje goste.

Banatsko Karađorđevo spada u najmlađa sela u Srbiji. Izgradnja sela je počela 1920-ih godina, a naselili su ga uglavnom solunski dobrovoljci nakon Prvog svetskog rata. Najviše ih je poreklom iz Like, Bosne, Crne Gore i Banije.

Nedavno je Kulturno- prosvetna zajednica Srbije uvrstila ovo selo među tri najuspešnja u zemlji, u kategoriji sela od dve do tri hiljade stanovnika. U oceni uspešnosti sela kao kriterijumi su uvažavane aktivnosti na razvoju sela, prihodi koje selo obezbeđuje, broj mladih i dece u odnosu na ukupan broj stanovnika, kao i broj zaposlenih i firmi koje posluju na seoskoj teritoriji.

Program manifestacije možete pogledati ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.