Lea Radlovački, novinarka „Dnevnika“: Današnja deca su i te kako informisana, kreativna i radoznala

„Dnevnik“ od jula organizuje besplatnu Školicu novinarstva za osnovnoškolce. Svake nedelje deca imaju priliku da se oprobaju u ulozi novinara, foto- reportera i urednika.

Sedamnaest mališana već dva meseca vredno radi i priprema tekstove, koji ne zaostaju kvalitetom u odnosu na radove odraslih novinara. Lea Radlovački, novinarka „Dnevnika“, prenosi im svoja znanja o tome kako da fotografišu i opišu ono što im je zanimljivo i važno. Uči ih i o medijskoj pismenosti i sadržajima koji su njima namenjeni.

O Školici novinarstva, malim novinarima koji pišu kao veliki i ponudi za decu u današnjim medijima, razgovarali smo sa našom koleginicom Leom.

U listu koji ove godine obeležava 76 godina postojanja, ona kao mlada novinarka želela je da pruži priliku kolegama i sebi da traju još toliko. Tako je došla na ideju o Školici, koju su odmah podržali glavna i odgovorna urednica Nada Vujović i direktor Dušan Vlaović.

Kako je nastala ideja o pokretanju Školice novinarstva?

– Podmlađivanje publike, a donekle i redakcije, jeste jedan od načina kako održati novine. S druge strane, stanje u medijima je katastrofalno – sve je više žute štampe, promovišu se neistine zarad profita, medijska pismenost nam je na veoma niskom nivou. Sve to skupa navelo me je da uradim nešto po tom pitanju. Današnja deca su i te kako informisana, kreativna i radoznala. Imaju sve ono što jedan pravi novinar treba da ima, ali nažalost nemaju prostora i podršku da ispolje te osobine, da se ostvare. Jednom nedeljno uređujem i omladinsku stranu „Tvoj list“ koja ima za cilj da podmladi čitalačku pbliku, ali i da promoviše mlade i uspešne talente koji su oko nas.

Jesi li se nadala odzivu dece u tolikom broju?

– Iskreno, nisam! Računala sam da će se pojaviti petoro-šestoro dece i da će to biti taman. Međutim, imam 17 polaznika i sada ne bih volela da ih je manje.

Foto: Slobodan Šušnjević

Koje teme ih najviše zanimaju?

– Poptpuno je neverovatno šta našu decu sve zanima. Iako u školicu dolaze deca od 7 do 14 godina, interesovanja su im slična. Međutim, ono što je posebno interesantno, jeste da su mlađi okrenutiji „ozbiljnijim“ temama, a stariji više vole neke opuštenije priče. Recimo, Aleksa Jovanović (8) mi isključivo piše vesti o požarima, ubistvima i slično, dok Jana Glušac (11) piše o jednorozima, Ines Bubalo (12) o divljim mačkama i slično.

Da li su došli sa nekim prethodnim znanjem o novinarstvu?

– Kako su mi rekli – nisu imali predznanje. Neki od njih čak ni ne vole da pišu. Tako da smo na prvom „času“ pričali o razlikama između sastava i novinarskog teksta. Međutim, kada čitate njihove tekstove, stičete utisak da su to novinari koji već uveliko pišu- do te mere da moje kolege ne veruju da ja nisam autor tih tekstova.

Koje medije deca prate i kako se snalaze u svetu informacija?

– Sve zavisi od toga u kakvom su okruženju. Aleksa, kojeg sam spomenula, često je sa svojom bakom koja gleda televiziju i on odande crpi informacije. Druga deca su uglavnom aktivna na društvenim mrežama, pa tamo dolaze do nekih podataka. Mislim da se odlično snalaze, makar za sada. Svesni su onoga što je istina i onoga što nije.

Foto: Slobodan Šušnjević

Misliš li da imamo dovoljno medijskih sadržaja za decu i da brinemo o deci u medijima?

– Mislim da nemamo, iako postoji prostor za tako nešto. Dečji programi nisu profitabilni i mislim da je to jedan od najvećih razloga zašto nemamo adekvatne medijske sadržaje za najmlađe.

Kako izgleda jedan dan u vašoj Školici, šta sve radiš sa decom i da li je teško preneti im znanja i iskustva?

– Često imam utisak da sam ja u toj Školici sve samo ne novinar. Budući da imam decu koja su različitog uzrasta, temperamenta, interesovanja, vaspitanja – nije lako držati ih na okupu. Ipak, mislim da uspevam da se izborim sa tim. Na samom početku sam objasnila deci da ja nisam njihova učiteljica/nastavnica i da u školici ne moraju da rade ništa što ne žele. Da bi neko bio (dobar) novinar, mora da voli taj posao i da ga to interesuje. Tako da, u zavisnosti od raspoloženja dece zavisi i ritam radionice. U svakom slučaju, uvek ispoštuju sve rokove, ažurni su i zainteresovani i to je ono što stvara uspeh.

Kakvi su njihovi utisci i povratna reakcija? Šta im je najzanimljivije, a šta im teško pada?

– Oni su prezadovoljni. Dolaze na radionicu i po pola sata ranije. Tokom raspusta su hteli da imaju Školicu svaki dan, a sad otkako je počela i „velika škola“, žele i dalje da dolaze. Zbog toga smo pravili raspored koji će svima odgovarati. Najzanimljivije im je da se druže, a najteže im pada da istražuju i dolaze do podataka za tekst koji pišu.

Učiš li i ti nešto od njih?

– Svakako! I sama sam po prirodi veliko dete, pa mi je lako da pronađem sa njima zajednički jezik. Budući da u Školici ne učimo samo o novinarstvu, već i o ostalim stvarima koje čine život, tako i oni mene nauče ponekim borilačkim veštinama, pojedinostima u vezi sa životinjama, novim plesovima i slično. Zaista, trudim se da im dočaram da novinari treba da budu svestrani i da sve to mogu da pretoče u novinarstvo. Tako da, mnogo učimo jedni od drugih.

Foto: Slobodan Šušnjević

U planu je da Školica dobije pojačanje i da tekstovi sa radionica izlaze dva puta mesečno, umesto samo prvog ponedeljka u mesecu, kako je sada. Radionice se održavaju utorkom od 17 časova i četvrtkom od 10, u trajanju od sat i po vremena. Prijavljivanje je putem mejla lea.radlovacki@dnevnik.rs ili pozivom na broj 063/569-836.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.