Malo svežije uz povremene pljuskove

VOJVODINA

U danima vikenda ne treba očekivati košavu, već uspostavljanje istočnog i severoistočnog strujanja. Duvaće slab do umeren vetar. Shodno tome, temperature bi trebale biti nijansu niže u subotu u odnosu na petak, a u nedelju još malo niže u odnosu na subotu, pa bi drugog dana vikenda već trebalo biti temperaturno prijatnije uz temperature do najviše 28 stepeni.

U danima vikenda treba očekivati nešto jaču destabilizaciju atmosfere, pa se prema večerašnjoj prognozi može očekivati češća pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u poslepodnevnim i večernjim časovima. Ponegde bi čak moglo biti i vremenskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i obilnom kišom na malom području, ali o tome je još uvek rano govoriti.

Kod većine hronično obolelih tegobe mogu biti u pojačanju usled nepovolјnog uticaja biometeorološke situacije. Izuzetan oprez se savetuje reumatičarima i srčanim bolesnicima. Meteoropatske reakcije se mogu javiti u vidu bolova u mišićima i neraspoloženja.

U Institutu za ratarstvo i povrtarstvo navode da kasna setva povrtarskih kultura može usloviti stvaranje plićeg korenog sistema biljaka, zbog čega treba obratiti pažnju na zalivne norme u toplom i sušnom periodu, kako ne bi došlo do abiotičkog stresa i smanjenja prinosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.