„Mame su ljute“: Protest ispred Vlade 15. decembra

Inicijativa „Mame su zakon“ u subotu, 15. decembra održaće protest ispred Vlade Srbije. Protestom pod nazivom „Mame su ljute“ one poručuju državi da još uvek čekaju da reši problem mama i trudnica, oštećenih donošenjem Zakona o finansijskoj porodici sa decom.

Narodna poslanica Tatjana Macura najavila je protest 6. decembra na konferenciji za medije. Ona je navela da je iz Vlade obećavano da će problem biti rešen do kraja godine, ali da se to nije dogodilo. Ni budžet za narednu godinu ne planira troškove za izmenu ovog Zakona, što je posebno revoltiralo članice Inicijative.

U saopštenju ove Inicijative se navodi da je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović, više puta u medijima najavljivala izmene Zakona. „Mame su zakon“ će se pojedinačno osvrnuti na sve što je najavljeno i obećano, a nije ispunjeno.

-Još jednom napominjemo predstavnicima Vlade Srbije, posebno ministrima zaduženim za ova osetljiva pitanja, da pažljivo slušamo šta govorite i na koji način kozmetičke izmene najavljujete kao velike- navodi se u saopšenju.

Razgovarali smo sa narodnom posalnicom Tatjanom Macurom i pitali je šta je to što mame trenutno najviše ljuti. Ona kaže da je to upravo ignorisanje Vlade RS i apsolutno nerazumevanje za to koliko je Zakon loš u praksi.

-Veliki broj žena i njihovih porodica su oštećeni ovim zakonom. U pitanju su nevidljive radnice, sve one žene koje rade „na crno“ ili godinama volontiraju u državnim firmama. Tu su i preduzetnice, posebno one koje se bave pružanjem zdravstvenih usluga, poljoprivredne osiguranice. Zakon ugrožava i one žene koje zaradjuju više od tri republičke prosečne zarade i trudnice koje su primorane da odsustvuju sa posla zbog održavanja trudnoće, ali i majke dece sa invaliditetom. Sve te mame i buduće mame su ljute- kaže Macura.

Ova Inicijativa je organizovala prvu protestnu šetnju 25. septembra u Beogradu, a onda su usledili protesti i u Nišu i u Novom Sadu. U septembru se ispred zgrade Vlade okupilo  preko hiljadu mama i budućih mama, ali i onih građana koji ih podržavaju. Od ovog protesta očekuju podizanje vidljivosti ovog problema.

Foto: Fejsbuk stranica Mame su zakon

-S obzirom na to da predstavnici Vlade veoma često javnost dovode u zabludu da se radi o malom broju nezadovoljnih mama, mi izlazimo na ulicu da nas lakše vide- poručuje Macura.

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu 1. jula, a kao jedan od efekata njegove primene je da su porodilje na mesečnom nivou dobijale 1.000, 2.000 ili 3.000 dinara.

Protest počinje u podne ispred zgrade Vlade u Beogradu. Kao i pred prethodna okupljanja, organizatorke naglašavaju da protest nije politički obojen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.