МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА “ЕВРОПСКО И КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ-ОДРЖИВИ НАЧИН“ У НОВОМ САДУ

Друга Међународна конференција “Европско и културно наслеђе-одрживи начин“, коју организује Институт региона Европе, одржава се у Скупштини АП Војводине. Конференција је намењена регионалним и локалним политичарима, члановима невладиног сектора, медијима и културним посленицима земаља овог региона.

Учесницима конференције у уводном делу обратио се члан Градског већа Новог Сада за културу Далибор Рожић, али и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, председник Института региона Европе Франц Шаусбергер, директор Аустријског културног форума амбасаде Аустрије у Београду Јоханес Иршик, шеф Одељења за информисање, комуникацију и медије Делегације ЕУ у Србији Пол Анри Пресе као и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

– Нови Сад заиста може да буде поносан на културну разноликост, али и на хармоничан суживот бројних нација које су овде заступљене. Традиционално настојимо да обезбедимо равноправне услове за очување националних идентитета свих људи који овде живе, али и да промовишемо вредности које су заједничке, универзалне и непролазне. Градска управа за културу подржава пројекте националних мањина који су усмерени на очување њихове традиције и културе, а својим деловањем подстиче и иницијативе за препознавање и истицање заједничког, европског наслеђа. Суштина пројекта Европске престонице културе је управо у томе, и бројним активностима подстичемо удруживање, неговање интеркултуралног дијалога, али и дијалога између различитих чинилаца и актера који делују у култури – нагласио је Далибор Рожић.

novisad.rs

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да је петнаестогодишња сарадња са Институтом региона Европе допринела стварању амбијента отвореног дискурса када је реч о децентрализацији и прекограничнаој сарадњи, а да је очување културног наслеђа важан задатак људи који учествују у јавном и политичком животу.

– Културно наслеђе је веома важна вредност за регионе, градове, друштва и заједнице, и наша је обавеза да га сачувамо за будуће генерације. Оно игра велику улогу у грађењу будућности Европе, а размена искустава земаља у региону јако је важна у том процесу – нагласио је председник Института региона Европе Франц Шаусбергер.

Конференција подразумева две панел дискусије. Прва је посвећена примерима најбоље праксе у заштити културног наслеђа и начинима њеног финансирања, а друга носи назив “Регионално културно наслеђе-Европска визија просперитета“. Учесници конференције су стручњаци из целе Европе, као и из наше земље.

Извор: novisad.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.