МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МУЗЕЈА У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

У оквиру манифестације Музеји за 10 у Галерији Матице српске ће 18. маја бити обележен Међународни дан музеја.

Ове године тема Међународног дана музеја је Хиперповезани музеји: Нови приступи, нова публика, а тим поводом ће у Галерији Матице српске у 19.00 сати бити одржано стручно тумачење изложбе Кроз објектив: Галерија, уметност, публика које ће водити Јелена Огњановић, кустос и Лука Кулић, стручни сарадник на изложби.

Хиперповезаност је израз осмишљен 2001. године како би илустровао данашња многобројна средстава комуникације.

Ова глобална мрежа повезаности свакодневно постаје разноврснија и интегрисанија. У данашњем хиперповезаном свету, музеји се придружују овом тренду и немогуће је схватити улогу музеја без узимања у обзир свих веза које они остварују.

Они су саставни део њихових локалних заједница, њихов културни пејзаж и њихово природно окружење. Захваљујући новој технологији, музеји данас могу допрети много даље од својих редовних посетилаца и пронаћи нову публику приближавајући своје колекције на другачији начин.

Фото: Галерија Матице српске

На стручном тумачењу изложбе Кроз објектив: Галерија, уметност, публика посетиоци ће имати прилику да сазнају које је све нове приступе и начине комуникације Галерија користила приликом настанка изложбе и „освојила“ нову публику кроз гласање за уметничка дела и фотографисање пред њима.

На тај начин, је и остварен основни концепт изложбе – да уметност само у интеракцији са публиком остварује своје вредности и значај.

Извор: Галерија Матице српске

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.