МИРОВИЋ ПРИМО ОСВАЈАЧЕ ПРВОГ МЕСТА НА ТАКМИЧЕЊУ ЕУРОБОТ 2019

МИРОВИЋ ПРИМО ОСВАЈАЧЕ ПРВОГ МЕСТА НА ТАКМИЧЕЊУ ЕУРОБОТ 2019

Председник Покрајинске владе Игор Мировић примио је данас студенте четврте године Факултета техничких наука у Новом Саду, који су освојили прво место на међународном такмичењу ЕУРОБОТ 2019 у Француској, у конкуренцији 33 тима из 16 земаља.

Тим студента „PMG robotics“ победио је у финалу такмичења руски тим „Reset са Skoltech“ космичког центра, Института за науку и технологију из Москве.

„Обрадовали сте све људе у нашој земљи и својим успехом показали да у оквиру нашег Универзитета негујемо знање препознатљиво у европским оквирима“, казао је председник Мировић.

Он је подсетио да је план да се до краја године отвори и прва фаза Научнотехнолошког парка у Новом Саду, заједнички пројекат Владе Републике Србије и Покрајинске владе, у оквиру кога ће свој простор наћи и Центар за роботику и вештачку интелигенцију.

„Указали сте нам част данашњим пријемом, јер сте показали да држава цени наш рад и таленат ових младих људи. Важна нам је ваша подршка, наставићемо са овим темпом јер имамо и потенцијала и вештина за то“, казао је проф. др Бранислав Боровац.

Тема овогодишњег такмичења била је „Atom factory“, у част хемичару Дмитрију Мендељејеву. Роботи су имали задатак да на терену изведу акције које симболично представљају експеримент као и да врше класификацију и мерење атома.

Тим „PMG robotics“ чине проф. др Бранислав Боровац, координатор овог тима и студенти Немања Јанус, Петар Кнежевић, Андреј Јусуповић, Слађан Плавшић, Желимир Тришић, Ђорђе Достанић, Данило Лазић, Милан Беадер, Бранко Јекић и Видоје Обрадовић.

Пријему у Покрајинској влади присуствовао је и продекан ФТН-а Драгиша Вилотић.