Музеј Војводине у Европској ноћи музеја

У Музеју Војводине, у суботу 19. маја, у Европској ноћи музеја, врата за посетиоце биће отворена до поноћи, а као и током читавог трајања манифестације Музеји за 10 улаз ће бити бесплатан.

У току вечери посетиоци ће, поред посете сталним поставкама Војводина од праисторије до краја Другог светског рата (Дунавска 35-37), моћи да посете и изложбу Заборављени чудотворац – Свети Спиридон у српској традицијској култури (аутори: музејски саветници Александар Петијевић и Сузана Миловановић) и изложбу Норма – 250 година образовања српских учитеља (ауторка Чарна Милинковић) у згради Ректората Универзитета у Новом Саду.

Ексклузива у току овогодишње Манифестације је излагање јединствених примерака порцеланског новца у Србији под називом Чули сте за крипто валуте, а за новац од порцелана? (Ауторка Снежана Добрић) у Дунавској 35. Ови јединствени примерци порцеланског новца у Србији биће изложени само током трајања Манифестације до недеље 20. маја. Реч је о новцу који стиже у Европу из древне Кине током 18. века. Производио се  у кризним временима, када се тешка економска ситуација покушавала решити његовим издавањем. Зато је и називан помоћним новцем или новцем из нужде.
После Великог рата, новац од порцелана највише је коришћен у Немачкој, где га је производила најпознатија фабрика порцелана – Мајсен. Он је јединствен по уметничком дизајну и квалитету.

Такође ће током Европске ноћи музеја бити организовани и пратећи програми.

  • 17 сати (Дунавска 35); Радионица за децу од 5 до 10 година – Бициклирање

Научите како је настао бицикл и колико је бициклирање било и остало популарно у нашем завичају. Научите зашто је и за вас бицикл права ствар!

  • 18 и 21.30 сати (Дунавска 35); Презентације претече бицикла за све посетиоце (испред зграде Музеја, Дунавска 35) – БИЦИКЛИРАЈТЕ СЕ! Пардон, ДРАИСИНИРАЈТЕ СЕ!

Пре 200 година Карл вон Драис је изумео прву „машину за ходање“ и тако поставио темеље механизованог личног транспорта. Машина за ходање није имала педале, а користила се за брзи транспорт по равним путевима паркова и вртова. Врло брзо је уступила место машини која је популарна и данас, а зове се бицикл.
Ученици Средње машинске школе из Новог Сада направили су реплику машине за ходање од челика, а сваки посетилац Музеј Војводине у Европској ноћи музеја може пробати какав је осећај управљати гвозденим коњем.

  • 20 сати (Дунавска 35); Концерт хора Бајићеви славуји – ВОЛИТЕ ЛИ ПОП МУЗИКУ?

Како то добро ради распевани дечији хор Музичке школе Исидор Бајић – Бајићеви славуји, дођите да се уверите у Европској ноћи музеја у прелепом амбијенту атријума Музеја Војводине.

Извор: Музеј Војводине

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.