На данашњи дан . . . 07. мај . . .

1840. рођен је Петар Иљич Чајковски, руски композитор. Чајковски се сматра најистакнутијим руским симфоничарем 19. века. Своја дела је стварао надахнут руском народном музиком, бајкама и историјом. Инспирисан Српско-турским ратом 1876, Чајковски је компоновао „Српско-руски марш“, данас познат као „Словенски марш“.

1892. рођен је Жарко Васиљевић, српски песник, драматург и редитељ. Након Првог светског рата постао је први послератни управник Српског народног позоришта у Новом Саду. Нека од његових дела по којима је оста упамћен су: Минијатуре, Шапутања, Записи о Србији.

1915. немачка подморница У -20 торпедовала је и потопила британски путнички брод РМС „Лузитанија“ крај ирске обале. У нападу је погинуло 1198 путника. Потапање РМС „Лузитаније“ је био повод за улазак Сједињених Америчких Држава у Први светски рат.

1919. рођена је Марија Ева Дуарте де Перон, некадашња прва дама Аргентине, познатија по надимку Евита.

1956. умро је патријарх српски Гаврило. Патријарх Гаврило је био 41. врховни поглавар Српске православне цркве, од 1938. до 1950. године. Његово световно име било је Ђорђе Дожић. Рођен је у Врујуицима, у Доњој Морачи, 17. маја 1881. године.

1999. током НАТО агресије на Србију три пројектила НАТО алијансе су погодила зграду амбасаде Народне Републике Кине у Новом Београду . У нападу је погинуло троје кинеских држављана, а више их је рањено.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.