NA FAKULTETU TEHNIČKI NAUKA OTVORENA LABORATORIJA ZA POLIMERE

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, danas je svečano otvorena Laboratorija za polimere, koju će koristiti sve katedre Departmana za proizvodno mašinstvo na Fakultetu tehničkih nauka, kao i Katedra za materijale Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Laboratorija za polimere sadrži kompletnu automatsku proizvodnu liniju, koja se sastoji od mašine za brizganje plastike, robota i prateće opreme. Tako će studenti navedenih fakulteta, sada imati priliku da shvate kako funkcioniše proces prerade plastike, kao i da nadograde svoja stečena teorijska znanja. U opremanje ove savremene laboratorije, Fakultet tehničkih nauka je uložio oko 40.000 evra, dok je kompanija “Neofyton“ iz Novog Sada donirala opremu u vrednosti oko 100.000 evra.
FOTO: APV
Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević istakao je, ovom prilikom, da temelj politike Pokrajinske vlade jeste udruživanje oko projekata, koji stvaraju nove vrednosti. – Cilj nam je bolje povezivanje visokog obrazovanja i nauke sa privredom. Kada neko iz privrede uloži svoja sredstva u nauku i obrazovanje, kao što je to učinila kompanija “Neofyton“, to je izvanredna vest – naveo je  Milošević. On je ukazao na to da u ovom slučaju, ujedinjeni oko zajedničkih projekta nisu administracije, već realni privredni sektor i jedan od najboljih fakulteta u Novom Sadu –  stručnjaci iz kompanije i predstavnici akademske zajednice, čija su inovativna rešenja omogućila da dođe do realizacije ovakvog projekta. Ipak, kako je istakao, najveći benefit od ovakvih projekata imaju studenti, koji će predstavljati kreativnu industriju i biti konkurentni i na evropskom tržištu.

Novoizgrađena Laboratorija za polimere omogućiće praktičnu primenu znanja i obuku studenata Proizvodnog mašinstva u oblasti prerade polimera, kao i studenata Tehnološkog fakulteta. Osim toga, imaće i ulogu trening-centra, koji će omogućiti aktivniji prenos znanja stručnjacima u privredi putem posebnih seminara i treninga. Sve to Laboratoriju za polimere čini jedinstvenom na teritoriji Republike Srbije i regiona.

Ostavite odgovor