NA GITARIJADI U KISAČU PREKO 150 IZVOĐAČA

Četvrta po redu “Gitarijada Vojvodine“ biće održana u Kisaču od 29. juna do 1. jula 2018. godine na terenu FK „Tatra”. Festival je delom takmičarskog, a delom revijalnog karaktera. Tokom tri festivalska dana publika će biti u prilici da čuje više od 150 izvođača – u takmičarskom delu 10 bendova, dok će u revijanom nastupiti najznačajnija imena domaće rok scene.

“Gitarijada Vojvodine” je osmišljena sa idejom da oživi prvu zvaničnu gitarijadu u Vojvodini koja je bila održana 1974. i 1975. godine. Prema rečima organizatora, cilj održavanja ove manifestacije je decetralizacija kulturnih sadržaja.

– Što se tiče samog Festivala, značajan je kako za samu rok scenu jer je afiriše i razvija, ali najviše zbog toga jer promoviše rada demo bendova i radi na promociji multikulturalnosti i tolerancije. S tim u vezi orgaizovan je treći dan na kome će nastupiti slovački rok bendovi – istakla je Milana Arnjaš, PR festivala.

Dodaje i da se nada da će jednog dana “Gitarijada Vojvodine” prerasti u regionalni festival, a  da je na dobrom putu potvrđuju podaci da su konkurs za demo bendove pristigle prijave kako bendova iz regiona, tako i nekih evropskih zemlja. Podseća da srž festivala upravo čini takmičarski deo u kome nastupaju mladi, neafirmisani bendovi.

Nakon dva meseca otvorenog konkursa i brojnih prijava izabrano je 10 takmičarskih bendova koji će se publici predstaviti na ovogodišnjem festival. To su : BEZ RIKVERCA, FET RED, FRAMEWORK, HAZEL, CENTIPEDES, LOUD, SAIKI VOIS, RETORIKA, NEMIR I HUTI OTA TRE. Glavna nagrada za najbolje biće snimanje “singla“ u “Studiju M“ RTV Vojvodine.

Foto: Grad Novi Sad

“Gitarijada Vojvodine” se održava pod pokrovitelјstvom Grada Novog Sada, partner na projektu je Fondacija „Novi Sad 2021-Evropska prestonica Kulture”, a podržan je od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i Turističke organizacije Grada Novog Sada. Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić smatra da važno što je partner na ovom projektu i Fondacija “2021“ i što postoji sinergija koja omogućava dobru saradnju pojedinačnih udruženja i organizacija usmerenih ka opštem zajedničkom cilјu, a to je da se maksimalno iskoriste svi potencijali u oblasti kulture.

– Cilј je i da svi zainteresovani budu na različite načine uklјučeni u proces EPK, i da delovanje u društvenom i kulturnom životu prepoznaju kao mogućnost da se stvari menjaju na bolјe –  kazao je Rožić i dodaao da Gradska uprava za kulturu konstantno ulaže u mehanizme transparentnosti, te da pored internet sajta, ima i aplikaciju za mobilne telefone “GukiT“, putem koje građani mogu da budu što bolјe upoznati sa svim dešavanjima na polјu kulture, umetnosti ali i zabave.

Na konferenciji se obratio i direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada Branislav Knežević koji rekao da ovakav i slični događaji doprinose razvoju turizma Novog Sada, a posebno kada je reč o prigradskim naselјima koja imaju šta da ponude.

Miša Aleksić najavio je set listu najvećih hitova čuvene Riblјe čorbe za nastup u Kisaču, i ocenio da je, prema njihovom iskustvu iz ranijih godina, Gitarijada odlično organizovana, da je prerasla u ozbilјan festival koji promoviše kvalitetnu rok muziku.

Najavlјeno je da publiku očekuje odličan provod, a zvezede festivala su grupa Van Gog, koja nastupa 29. juna i Riblјa čorba čiji koncert je predviđen u subotu 30. juna. Treću godinu za redom na Festivalu nastupa Ahtung bend, a predstaviće se i pobednici prošlogodišnje gitarijade u Kisaču, bend Čupavci. Tokom tri dana na stadionu FK “Tatra“ publika će uživati u brojnim koncertima i pratećim sadržajima, a kompletan program Festivala dostupan je na linku:  http://gitarijadakisac.com/#!/up.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.