Nestali ne smeju biti nevidljivi

Međunarodni dan nestale dece obeležen je uličnom akcijom na Trgu slobode u Novom Sadu. Nizom aktivnosti, članovi fondacije Tijana Jurić i volonteri, skrenuli su javnosti pažnju na problem nestanaka dece u Srbiji i ukazali na važnost formiranja Registra nestalih lica.
Foto: N.B,
Program je počeo tačno u podne kada su Beogradski pantomimičari svojim performansom simbolično prikazali problematiku nestanaka dece. Nakon toga prisutnima se obratio Igor Jurić, osnivač Fondacije Tijana Jurić. Tom prilikom on je istakao da je izuzetno važno konstantno govoriti o problematici nestalih lica, naročito nestale dece jer, bez obzira na to što zahvaljuči Tijaninom zakonu danas policija mnogo brže reaguje, potrebno je dosta toga uraditi kako bismo bili sigurniji i bezbrižniji. – Briga za svakog pojedinca u našoj državi je i naša briga.  Upravo zbog toga ta svest mora biti na još višem nivou i zbog toga, ponavljam, ne želim da se ponovi Tijana, ne želim da se ponovi Barbara, ne želim da se ponavljaju takvi slučajevi. Svi mi moramo da se uključimo, kako pojedinci tako i institucije. Moramo mnogo više da se brinemo da se Tijanina tragedija i tragedija takve dece nikada više ne ponove – kazao je Jurić. Ovim putem on je ukazao na važnost Registra nestalih lica Srbije i pozvao celokupnu javnost,  pre svega porodice nestalih lica, da prijave svoje nestale u Registar nestalih lica Srbije koji je Fondacija pokrenula pre godinu dana. – Nekoliko puta sam govorio. Ne možemo da tražimo nekoga ukoliko nemamo nikakve informacije. Građani ne mogu da se uključe u potragu ako ne znaju koje je lice nestalo i kako ono izgleda. Želimo da kao razvijenije države u svetu reagujemo zajedno sa institucijama i da se građani uključe kada je neki problem u pitanju. Niko tu ne radi ni protiv koga. Treba da radimo zajedno i zbog toga smo ga i pokrenuli. Nevidljivi moraju da budu vidljivi – poručio je Jurić. Uličnoj akciji prisustvovali su i predstavnici Ministarsva unutrašnjih poslova koji su tom prilikom izneli podatke o broju nestalih maloletnih lica u 2017. godini. – Podaci iz 2017. godine govore da je policiji prijavljeno 1334 slučaja nestanka maloletnih lica. Od tog broja 1326 je pronađeno. Što se tiče osam maloletnika u glavnom je reč o maloletnicima koji beže iz popravnih domova ili iz Centra za socijalni rad. Procenat pronađenih maloletnih lica je veoma visok i iznosi preko 98 odsto – rekao je Srđan Ilić, policijski savetnik iz Uprave kriminalističke policije MUP-a. Podsetio je i da je policija preduzela sve zakonske mere u cilju pronalaženja šesnaestogodišnje Barbare Vitez iz Sente kojoj se od novembra 2016. godine gubi svaki trag.  Prema njegovim rečima, za njom je raspisana i žuta poternica koja se raspisuje za nestalim licima.
Foto: N.B.
Na kraju događaja, građani su uz volontere Fondacije Tijana Jurić, u nebo pustili bele balone sa ispisanim porukama za nestalu decu koja još uvek nisu pronađena.

Ostavite odgovor