НОВИ САД УГОСТИО ПОДМОРНИЧАРЕ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА

НОВИ САД УГОСТИО ПОДМОРНИЧАРЕ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА

Заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић присуствовао је 56. Међународном конгресу подморничара чији је организатор Удружење „Подморничар“ из Београда, а које чини око 120 подморничара ветерана из састава бивше Југословенске ратне морнарице. Скуп се одржава у Београду, а председник Републике Србије Александар Вучић је подржао ову манифестацију у виду покровитељства над Конгресом. Око 200 подморничара из 25 земаља света дошло је из Београда у посету и Новом Саду. Том приликом, на Петроварадинској тврђави им се обратио заменик градоначелника Срђан Кружевић.

– Добродошли у Нови Сад, град који отворено пружа руке свима и поносни је носилац титула, Омладинска престоница Европе за 2019. годину и Европска престоница културе за 2021. годину. Велико ми је задовољство што могу да поздравим преко две стотине подморничара из многобројних светских земаља на овом престижном конгресу, који је добио подршку и од председника државе, као и од Града Новог Сада. Честитам организаторима из београдског удружења „Подморничар“ на успешно организованом окупљању. Наши подморничари ветерани из састава бивше Југословенске ратне морнарице, имају много успомена и лепих прича да поделе једни са другима, као и са колегама из целог света. Такође, они теже да те успомене оставе поколењима у аманет, а то су приче о храбрости, тимском духу и пријатељству у разним турбулентним и мање турбулентним временима која су иза нас. Желим вам да још дуго одржавате ову традицију сусрета, да размењујете искуства и успомене. Надам се да ће вам боравак у Новом Саду бити пријатан – рекао је Срђан Кружевић.

Међународни конгрес подморничара одржава се од 21. до 26. маја 2019. године у Београду, а у оквиру многобројних активности, учесници у току данашњег дана обилазе Нови Сад и Сремске Карловце. Како су навели представници организационог одбора 56. Међународног сусрета подморничара, иако Србија нема море и подморнице, улога наше земље у формирању и развоју југословенског подморничарства (1928-2005) је била веома значајна, а сада постоји и делује добро организовано Удружење подморничара које сарађује са мноштвом организација тог типа.