Obuke prve pomoći u Domu zdravlja Novi Sad

Prema kalendaru zdravlja, 11. septembar se obeležava kao Svetski dan prve pomoći. Dom zdravlja Novi Sad organizuje obuke prve pomoći za građane i radne organizacije.

Dom zdravlja „Novi Sad“ je akreditovan od strane Ministarstva zdravlja Srbije kao ustanova sa licenciranim instruktorima.

Prema rečima glavnog tehničara Doma zdravlja i koordinatora prve pomoći, Nenada Vukasa, porast kardiovaskulranih oboljenja i srčani zastoj je jedan od ozbiljnih problema u društvu.

-Mere prve pomoći kod srčanog zastoja smanjuju stopu smrtnosti i stepen komplikacija. Iz tog razloga potrebno je uraditi edukaciju građana. Kompresije grudnog koša i veštačko disanje su nezaobilazna karika u lancu spasavanja i dobro je da što veći broj ljudi prođe kroz obuku prve pomoći- kaže Vukas.

Pored srčanih problema, znanja iz oblasti prve pomoći mogu preduprediti posledice saobraćajnih nezgoda. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u Srbiji se godišnje, u proseku, dogodi oko šezdeset hiljada saobraćajnih nesreća.

Broj poginulih je nešto manji od hiljadu, dok se teže ili lakše povredi do osamnaest hiljada ljudi. Globalno posmatrano, više od 40 odsto svih žrtava saobraćajnih nesreća na drumovima su mladi do 25 godina života.

Dom zdravlja Novi Sad poziva sve zainteresovane građane i radne organizacije da se informišu i prijave za obuku prve pomoći na brojeve telefona 064 8189820 ili 021 4879 016. „Pomozi, ne oklevaj“, da se smanji broj tragičnih ishoda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.