Одржан Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације БиХ

Трећи Фестивал фолклора Срба из Крајине, Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине који организују Савез Срба из региона и Завичајно удружење „Сава Мркаљ“ одржан је у Српском народном позоришту у Новом Саду. Реч је о репрезентативној манифестацији која чува и негује нематеријално културно наслеђе Срба из региона, а основни циљ је презентација, преношење и очување изворне крајишке игре, песме и плеса.

Фестивал је ревијалног карактера и окупља бројна културно-уметни¬чка друштва Србије, која чине Срби пореклом из региона, и који уз игру и песму евоцирају успомене и одржавају везу са завичајем. Концерту у СНП-у су, између осталих, присуствовали члан Градског већа за културу Далибор Рожић и генерални секретар Председника Републике Србије Никола Селаковић.

– Пред нама је фестивал који заиста доприноси очувању традиције и фолклора Срба из читавог региона, а који живе у Новом Саду и доприносе укупном друштвеном животу. Нови Сад је поносан на такву фолклорну разноликост и лепоту, а ова манифестација их на најбољи начин представља. На наше задовољство фестивал окупља око 300 учесника, афирмише, и домаћој јавности презентује рад тих културно-уметничких друштава и као такав од изузетног је значаја за очување српског културног наслеђа. Уз ваш допринос и допринос других актера културног живота нашег града, заједничким снагама, уједињени око хуманистичких циљева, сигуран сам да ћемо бити на нивоу задатка 2021. године када Нови Сад постаје Европска престоница културе – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Поред КУД-ова из Србије учествују и КУД-ови из Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ, који раде на очувању културног наслеђа Срба у региону, а који и даље живе на тим просторима.

Учесници Фестивала били су: Хор гиманзије „Јован Јовановић Змај“ (Нови Сад), Завичајно удружење „Сава Мркаљ“ (Нови Сад), KУД „Велико коло“ из Ветерника, КУД „Ћирило и Методије“ из Бусија (Београд), СКУД „Вук Стефановић Караџић“ (Бачкa Тополa), КУД „Слобода“ (Руменка), КЦ „Младост“ (Футог), СКУД „Семберија“ (Бијељина), КУД „Благоје Паровић“ (Гајдобра), КУД „Крајина“ (Београд).

Ostavite odgovor