OTKUPNA CENA PIVARSKOG JEČMA 20 ODSTO VIŠA OD CENE PŠENICE

OTKUPNA CENA PIVARSKOG JEČMA 20 ODSTO VIŠA OD CENE PŠENICE

Nekoliko je razloga zašto bi pivarski ječam trebalo sejati na svome gazdinstvu. Pre svega, razlog je ekonomske prirode. Naime, otkupna cena pivarskog ječma je u proseku 20% veća od cene pšenice, a prinosi iz godine u godinu su sve stabilniji i viši. Ječam kao predusev izrazito je zahvalan jer rano napušta zemljište i omogućuje kvalitetnu pripremu za naredni usev, pre svega za uljanu repicu. 

Osim toga poslednjih godina sve je učestalija praksa postrne setve soje (sorte 000) što se pokazalo dobrim i ove godine gde se uz minimalna ulaganja može postići zadovoljavajući prinos i tako ostvariti dodatni dohodak iako smo tu dosta zavisni od prisutnosti padavina u letnim mesecima, piše Mladen Konjević, inženjer poljoprivrede iz Ministarstvo poljoprivrede.

Tehnologija proizvodnje pivarskog ječma je standardizovana počev od izbora površina za setvu, plodoreda i same setve i zaštite useva. Savremene mašine omogućuju kvalitetnu obradu i pripremu zemljišta. Većina poljoprivrednika koristeći razne mere ruralnog razvoja, ima i obavezu edukacije.

Upravo u proizvodnji pivarskog ječma, za razliku od proizvodnje pšenice gde kvalitetni razredi zavise o visokom sadržaju proteina, treba da poznajemo kapacitete zemljišta. Posebnu pažnju treba posvetiti izboru proizvodne površine i izbalansiranom đubrenju. Takođe, vrlo je važno prikladno zaštititi ječam od korova, bolesti i štetočina kako bi se proizvelo krupno i dobro naliveno zrno.

Kod izbora proizvodne površine osim što treba birati ravne parcele ujednačene plodnosti, površine sa dobrim odnosom vode i vazduha, treba izbegavati one na kojima je primenjeno stajsko đubrivo.

U jesen je potrebno obaviti osnovnu i predsetveno đubrenje mineralnim đubrivima sa manjim delom kiseonika (NPK 7-20-30 ili NPK 0-20-30) ili primenom pojedinačnih đubriva MAP-a i KCL-a. Kod pravilnog izbora načina đubriva pomoćiće analiza zemljišta. Posebno treba paziti na pravovremenu primenu azotnih đubriva. Prihrane se uglavnom sprovode KAN-om u dva navrata i to u proleće u ranijim fenofazama rasta i razvoja biljaka. Budući je ječam osetljiv na poleganje, preporuka je primena regulatora rasta koji skraćuju i učvršćuju stabljiku. U navedenoj fenofazi fosfor podstiče razvoj korena i stabilizuje biljku.

Posebnu pažnju tokom vegetacije treba obratiti na pojavu bolesti sive, mrežaste i ramularijske pegavosti koje u vrlo kratkom roku mogu napraviti velike štete usevu kao i na pojavu biljnih vaši u jesen koje prenose virusnu bolest žutu patuljavost ječma. Pivarski ječam ne treba sejati prerano, optimalni rokovi su od 1. do 10. oktobra, a u pravilu treba izbegavati setvu nakon 15. oktobra.

Izvor: Agroklub