Otvorena izložba slika Đorđa Kovačeva

Izložba slika Đorđa Kovačeva pod nazivom „Inspirisano runamaˮ,

Izložba slika Đorđa Kovačeva pod nazivom „Inspirisano runamaˮ, otvorena je u ponedeljak 19. marta u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do utorka 10. aprila.

U prisustvu velikog broja poštovalaca njegove umetnosti, akademski slikar i multimedijalni umetnik Đorđe Kovačev podsetio je na nekoliko detalja iz svoje biografije – radio je kao konzervator na Lepenskom viru i na Velesnici kao crtač gde je za potrebe muzeja beležio razne artefakte. To se polako taložilo u njegovoj podsvesti.

Potom je umetnik objasnio da ova izložba, koju sačinjava devet slika, predstavlja neku vrstu diskontinuiteta u odnosu na ono što je do sada radio. Došao je, naime, do spoznaje da svet arhetipskih simbola nosi određenu poruku.

– Radeći ove slike, rune, koje takođe imaju arhetipske simbole, došao sam do zaključka da su mi svi ti znakovi višak. Izbacio sam ih i ostavio da slika deluje strukturom, koloritom i kompozicijom – objasnio je umetnik genezu svojih izloženih  slika.

Foto: Kulturni Centar Novog Sada

Istoričar umetnosti i likovni kritičar Sava Stepanov, ocenio je da je Kovačev veoma specifičan umetnik koji je svoje stvaralaštvo započeo pre više od pola veka i koji sve vreme kontinuirano radi. Ceo svoj umetnički vek, međutim, proveo je dalje od umetničkih centara.

– Odajem mu zbog toga veliko priznanje, jer je sve to vreme u Čurugu, a jedno vreme i u Kneževcu, uspevao da održava „kondiciju“ i da iznedri slike koje su dostojne aktuelnog trenutka u kojem je to slikarstvo nastalo. Za tako nešto potrebna je velika intelektualna snaga i ogromna predanost –rekao je Stepanov i proglasio izložbu otvorenom.

Foto: Kulturni Centar Novog Sada

Ostavite odgovor