Pad bogatstva IT giganata

Multimilijarderi koji stoje iza najuspešnijih IT kompanija kao što su Fejsbuk, Amazon i Alfabet ovih dana su u šoku i dubokoj žalosti, piše PC Press i Blumberg.

Ovaj pad se dogodio zbog pada Nasdaq 100 tržišnog indeksa vrednosti, prenosi b92.

Ovaj najgori pad u poslednja tri meseca, najbogatiji ljudi IT industrije i te kako su osetili na svojoj koži. Ovi IT giganti su izgubili oko 7,6 milijardi dolara svog bogatstva. Iznenađujući pad dolazi posle izuzetno uspešnog Black Friday praznika kupovine tokom kojeg je vlasnik Amazona Jeff Bezos postao najbogatiji čovek na planeti. Na njegovu žalost bogataški rekord je bio kratkog veka. Njegovo bogatstvo je umanjeno za 2,5 milijardi dolara pa je tako ostao da živi sa „bednih“ 97,5 milijardi.

Najtužniji ovih dana je definitivno Mark Zakerberg jer je on najviše stradao. Imovina mu je umanjena za 2,9 milijardi dolara. Tu negde su i siroti vlasnici Alfabeta Sergej Brin i Lari Pejdž koji su izgubili svako po milijardu dolara, dok je glavnokomandujući Netflixa izgubio smešnu sumu od 133 miliona dolara.

Kako se desio pad vrednosti najuspešnijih IT kompanija?

Razlozi su političke prirode – Republikanci žele da donesu zakon koji će promeniti porez za akcije tehnoloških kompanija. Trenutno je 18,5% ali očekuje se značajna promena, što je uticalo na špekulativne aktivnosti na tržištu. I dok Amazon nakon uspešnog Black Fridaya sa nestrpljenjem očekuje Božićnu šoping histeriju, ostali nemaju previše razloga za optimizam. Google se nalazi u brojnim parnicama u kojima može da izgubi 10 puta više novca nego što se sad desilo.

Ni Marku Zuckerbergu ne cvetaju IT ruže. Istina, njegovi problemi su minorni i uglavnom se svode na borbu sa konkurencijom.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.