Pamtimo Holokaust da ga ne bismo živeli ponovo

27. januar je proglašen za dan Holokausta

27. januar je proglašen za dan Holokausta, zločina koji u užem smislu predstavlja pokušaj istrebljenja Jevreja, a u širem kontekstu i nejevrejskih žrtava Roma, Poljaka, pripadnika slovenskih naroda kao i pacijenata ,,Akcije 44“ kao i političkih oponenata nacističkog režima.

Holokaustom je obuhvaćeno čak dve trećine populacije Jevreja koja je iznosila oko 9 miliona. Čak 1.5 miliona dece je postradalo u logorima smrti.

Važno je da ne zaboravimo da je u direktnom izvođenju učestvovalo 200.000 pripadnika nacista i njihovih kvislinga i da je izveden na svim teritorijama koje je okupirala nacistička Nemačka i njeni saveznici.

Tog stravičnog zločina nije bila pošteđena ni Srbija, oko 90% Jevreja je nastradalo na našoj teritoriji tokom 2. svetskog rata.  U antikomunističkim i antisemitskim stavovima snažno su istupali predsednih Vlade narodnog spasa (centralnog organa marionetske kvislinške vlasti postavljene od strane nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu u okupiranoj Srbiji) general Milan Nedić. ministar unutrašnjih poslova Milan Aćimović, upravnik grada Beograda Dragomir Dragi Jovanović i šef Specijalne policije Ilija Paranos, što je i utvrđeno posleratnom državnom istragom.

Srpski poster sa antimasonske izložbe 1941—1942. u službi vlasti Milana Nedića, koja pokazuje jevreje i masone kako kontrolišu Sovjetski Savez i Ujedinjeno Kraljevstvo sa marionetama Staljinom i Čerčilom

Na antisemitizam Milana Nedića ukazuje Branislav Božovića u knjizi „Stradanje Jevreja u okupiranom Beogradu 1941–1944”, beleži izveštaj nemačkih vlasti o razgovoru sa Milanom Nedićem gde se doslovno navode ove Nedićeve reči upućene nacistima:

,,Ja znam samo jedno rešenje za jevrejsko pitanje: napolje sa njima. Sve dotle dok je i jedan Jevrejin u zemlji, ili dok može da govori sa Srbima, ili dok ga Srbi mogu žaliti, sve dotle nema mira u zemlji.”

Postavljamo pitanje trenutnim vlastima i predsedniku svih građana, kako sebe naziva:

,,Kako su dozvolili skup u znak sećanja na kvislinga Milana Nedića i da li ovim činom negiraju postojanje holokausta na teritoriji Srbije?“

U poslednje vreme se oseća i primetan je porast neonacizma u Novom Sadu ali i u Srbiji. Stvara se klima nesigurnosti i dužnost državnih organa je da to spreče i ne dozvole dalji razvoj i širenje ove nehumane i strahotne ideologije. Borba protiv ovog zla mora biti zajednička, bez obzira na naše stranačke i političke podele.

Levica Srbije je duboko posvećena borbi protiv fašizma i nacizma i smatramo da tome nema mesta u državi koja je pretrpela stravične gubitke u borbi protiv te nemani. Mi imamo moralnu obavezu da se protiv tog zla borimo kako se ne bi ponovio Holokaust i zlodela nacističkih, kvislinških režima na našim prostorima.

Pamtimo Holokaust da ga ne bismo ponovo doživeli.

Levica Srbije

Branislav Janković

Izvršni odbor – Novi Sad

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.