ПЧЕЛАРСТВО ИВКОВ У СРЦУ ЧУРУГА

ПЧЕЛАРСТВО ИВКОВ У СРЦУ ЧУРУГА

На нашем кретању „Путем сира и меда“, на ком је редакција Војвођанских била гост а домаћини портал Explore Novi Sad и Туристичка организација општине Жабаљ, уживали смо на свакој станици. Био је то веома занимљив туристички доживаљај за све који воле традиционалне укусе. У Општини Жабаљ највећи број становника бави се пољопривредом а на територији се налазе два парка природе, Јегричка и Стара Тиса. Ови посебни климатско географски услови учинили су да област буде богата медоносним биљкама погодним за пчелињу пашу и производњу овдашњег бренда, чурушког ритског меда.

У прелепом дворишту у Соколској 25 у Чуругу посетили смо Пчеларство Ивков које негује производњу меда и воћних ликера са медом. У понуди су и прополис, полен, матични млеч и мед са лешницима или орасима. Наш домаћин Ђорђе Ивков који иначе ради као професор физичког је наставио традицију пчеларства којом су се бавили његов деда и отац. Узгој пчела и производња меда увек су били у породици, а са годинама и он их је све више заволео. Овог пута лепо осликани камион са пчелама није био ту већ на сунцокретовој паши, али видели смо кошнице у дворишту које заиста прелепо изгледају. Ђорђе каже да су то помоћни ројеви, односно друштва.

Домаћин нам је рекао понешто о производима. Од меда су имали ливадски, багремов, затим мед од фрушкогорске липе и од уљане репице који је одличан. У хладовини ове зелене оазе одморили смо се и сладили изврсним медењацима и медом на хлебу и путеру. Пробали смо и ликере за које смо од домаћице могли чути како се праве. Од стандардног рецепта где иду шећер, ракија и воће, овде је промењено тако да нема ни трунке шећера, само мед кога треба мање јер је слађи. Било је вишњеваче, као и ораховца у који иду додаци, мало каранфилића, цимета и лимуна.

У плану је да цела ова, права војвођанска кућа буде претворена у дегустациону салу и већ је почело сређивање за ту намену. Порадило се и на амбалажи која је заиста сипматична, као и на маркетингу. Осим са кућног прага, мед се продаје на појединим туристичким манифестацијам или путем брзе поште по поруџбини. Оно што смо се ми са уживањем уверили и што сматрамо најважнијим је да су производи врхунског укуса и квалитета .

За Војвођанске текст и фотографије: Ивана В.