ПОЧЕЛА 36. КОБАСИЦИЈАДА У ТУРИЈИ

ПОЧЕЛА 36. КОБАСИЦИЈАДА У ТУРИЈИ

У Турији код Србобрана, одржава се 36. популарна туристичка манифестација Кобасицијада. Овај највећи гастрономски догађај у Србији посвећен надалеко познатом туријском деликатесу окупио је око 170 излагача првенствено месних прерађевина, али и вина и ракије.

Изразивши задовољство због учешћа на овој традиционалној манифестацији у Турији, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је данас на централној свечаности рекао да ресорни секретаријат финансијски подржава туријску Кобасицијаду и сличне манифестације, јер оне на најбољи начин доприносе заштити идентитета и промовишу вредности српског војвођанског села и очување традиционалних производа.

„Туријска Кобасицијада из године у годину подиже ниво организације и из тог разлога позивам организаторе-Удружење туријске Кобасицијаде и Општину Србобран да искористе субвенције Покрајинског секретаријата за пољопривреду за заштиту географског порекла туријске кобасице“, истакао је Радојевић и подсетио да су то учинили и сремски кулен, вршачка шунка, врбички бели лук, футошки купус и бегечка шаргарепа.

Радојевић је рекао да је ресорни секретаријат у протекле три године на овај начин подржао преко 700 сличних традиционалних манифестација. Ресорни секретар је подсетио да је за три године потписано близу 90 уговора са пољопривредницима из општине Србобран, чија је инвестициона вредности преко 500.000 евра.

 

Честитајући организаторима на још једној успешној манифестацији, Радојевић је пољопривреднике из Турије подсетио да искористе шансу и конкуришу за средства код Секретаријат намењена за субвенције и за опремање сточарских фарми и  мини прераду меса.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић који је и званично отворио ову чувену гастротуристичку манифестацију у Турији, ритуалним откупом туријске брице (бритве) за динар којом је пресекао џиновску кобасицу, поручио је да је важно развијати брендове као што је туријска кобасица.

„Нафту и море немамо, али имамо храну. То је наше злато и ако имамо 1.300 сличних манифестација то значи да наши људи знају да праве квалитетне прехрамбене производе. Уз развој руралног туризма и богату понуду оваквих домаћих производа, можемо само још више напредовати“, истако је Недимовић.

Председник Општине Србобран Радивој Парошки захвалио се на покрајинској и републичкој подршци и истакао да ова манифестација која је сваке године све већа и сама обара своје рекорде, а једино што се не мења је квалитет. Он је навео да верује да ће млади људи у њеној организацији наставити да развијају овај бренд  и допринети да се врло брзо туријска кобасица, осим на овој манифестацији, нађе у понуди на ширем тржишту.

Туријска кобасица је јединствена и прави је велики мајстори по традиционалној рецептури овог краја. Овога пута у Турији је направљена кобасица од две километра и 36 метара, која је тачно у подне, свечано представљена пред бројним посетиоцима. Џиновску кобасицу, којом су за седам метара надмашили сопствени рекорд од 2.029 метара, оверен 2013. године у Гинисовој књизи, направило је осам мајстора од две и по тоне чистог меса.

Очекује се да ће Турији, која има око 2.000 становника, током три дана одржавања Кобасицијаде боравити између 50.000 и 70.000 посетилаца за које је приређен и богат културноумртнички програм, концерти и низ интересантних дешавања.Посебни гости манифестације  су пријатељи и представници кобасичарских фестивала из Мађарске, Хрватске, Словеније, Румуније и Словачке.