PODRŠKA RAZVOJU RODNE RAVNOPRAVNOSTI U VOJVODINI

Načela jednakih mogućnosti i za žene i muškarce, stvaranje uslova za njihovo ravnopravno učešće u svim oblastima društvenog života i sprečavanje svakog oblika rodno zasnovane diskriminacije nisu samo politička, već ljudska i moralna načela na kojima zasnivamo sopstveno delovanje, rečeno je na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti održanoj danas u Skupštini AP Vojvodine.
Foto: APV
O važnosti zakona o rodnoj ravnopravnosti na današnjoj javnoj raspravi govorili su predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže APV Mia Strajin, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Grada Novog Sada Mirjana Vasilić, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vojvodine Diana Malović, kao i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.
Foto: APV
Izmeđi ostalog, Milićević je naveo da pokrajinska administracija, svojim aktivnostima i odlukama značajno doprinela razvoju rodne ravnopravnosti u Srbiji i Vojvodini, te da  aktuelna Pokrajinska vlada rodnu ravnopravnost izdvaja kao jedan od suštinskih prioriteta. Navodeći neke od aktivnosti pokrajinske administracije na unapređenju rodne ravnopravnosti istakao da je proces rodnog budzetiranja u AP Vojvodini započet pre tačno dve godine. – Reč je o svojevrsnom reformskom procesu u koji se krenulo veoma ozbiljno, koji uz podršku Pokrajinske vlade i drugih organa u čijoj je to nadležnosti, koordinira Pokrajinski sekretarijat za finansije. Konkretan primer dobre prakse u ovoj oblasti je i to što je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kroz svoje mere prepoznao žene na selu, nosioce poljoprivrednog gazdinstva. Takođe, na konkursima za dodelu kuća na selu, žene su postale vlasnice kuća u vojvođanskim selima, dok im se podrška pruža i kroz programe za ekonomsko osnaživanje – rekao je Milićević ističući da će Zakon o rodnoj ravnopravnosti u Vojvodini biti primenjivan odlučno, dosledno i principijelno.  

Ostavite odgovor