Podrška vojvođanskim pčelarima

Pčelarima iz Vojvodine danas je uručeno 108 ugovora ukupne vrednosti 36,5 miliona dinara, obezbeđenih u pokrajinskom budžetu za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

Novac, obezbeđen kroz podsticaje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, namenjeni pčelarima trebalo bi da doprinesu modernizaciji u proizvodnji meda i omogućiti pčelarima da sa kvalitetnijim proizvodima izađu na domaće i strano tržište, rečeno je tom prilikom.

U oblasti proizvodnje i prerade hrane, smatraju u ovom sekretarijatu, napredak se može postići ulaganjem u modernizaciju proizvodnje.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević veruje da će se ulaganjem u infrastrukturu stvoriti preduslovi da poljoprivreda i, u ukupnom smislu, prehrambena industrija, mnogo više doprinosi ekonomskom razvoju Srbije i severne pokrajine.

– Proizvodnja hrane, poljoprivreda, prehrambena industrija je strateška grana u Srbiji u koje sredstva ulažu i Republika i Pokrajina. Da je poljoprivreda naš veliki potencijal govori i podatak da ove godine imamo nikada veći agrarni budžet u Vojvodini, koji nakon rebalansa iznosi 8,3 milijarde dinara, a nakon rebalansa budžeta koji je bio pre neki dan opredeljeno je novih 700 miliona – naveo je Milićević.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da je u prethodne dve godine kontinuirano povećavan budzet za investicije u pčelarstvo, te da za je tu meru u ovoj godini obezbeđeno 20 miliona dinara iz pokrajinskog budzeta.

Ugovore je za ova bespovratna sredstva dobijena prema konkursnoj liniji potpisalo108 pčelara. Ukupna vrednost ugovora je 36,5 miliona dinara, od kojih je 16,5 miliona namenjeno za proizvođače meda.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.