Poljubac produžava život

Svetski dan poljupca prvobitno se obeležavao u Velikoj Britaniji kao neformalni praznik, a nakon toga je postao popularan i u drugim zemljama.

Poljupcima izražavamo ljubav, poštovanje i pozdravljanje. U nekim kulturama poljupci se smatraju neprimerenim i ne razmenjuju se na javnim mestima, dok u drugim ne može proći dan bez ljubljenja. Donosimo vam neke zanimljivosti koje možda niste znali o poljupcima.

Foto: Pixabay

Pre svega, postoji nauka koja se njima bavi i naziva se filematologija. Ono što smo i bez nauke mogli da zaključimo jeste da ljubljenje izaziva uglavnom lepa osećanja i raspoloženje. Filematologija nam kaže da je to zbog toga što se prilikom ljubljenja luče adrenalin, serotonin i dopamin. Pored toga, oslobađamo se i kalorija jer u takozvanom francuskom poljupcu učestvuju čak 34 mišića lica. Kada se ljubimo u obraz aktiviraju se dva mišića.

Foto: Pixabay

Pored nežnosti koju razmenjujemo, prilikom ljubljenja razmenjuju se i bakterije. Međutim, one pomažu u jačanju imuniteta. Još jedno pozitivno dejstvo je što krvni pritisak na kratko raste, ubrzava se puls i podiže se telesna temperatura. Naravno, ni u čemu ne bi trebalo preterivati.

Kako važimo za srdačan narod, koji voli da se ljubi pri svakom susretu, dobro je da znate da nije baš u svakoj zemlji takav običaj. U Japanu se pozdravljaju uz blagi naklon, poljupci i rukovanja ne dolaze u obzir. Francuzi se ljube jednom u svaki obraz, a Rusi se najčešće samo rukuju, a kada se ljube praktikuju tri poljupca kao i mi. Španci su najsličniji nama , po neposrednosti i čestim fizičkim kontaktima pri susretu. U većini muslimanskih zemalja poljubac između muškarca i žene na javnom mestu nije dozvoljen.

Foto: Pixabay

Najduži poljubac na svetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda, trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi. Oni koji su zabeležili ovaj rekord očito ne boluju od filematofobije- straha od ljubljenja.

Istraživanja su pokazala da parovi koji se svakog dana ljube žive duže i da na ljubljenje potrošimo prosečno 15 dana tokom života. Ne vidimo bolji razlog da jednim poljupcem sada proslavite ovaj dan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.