ПОСЕТНИЦА

Иако већ одавно живимо у времену високе технологије која нам омогућава да информације и податке размењујемо брже него икада раније (мејлови, СМС поруке, месенџери, твитови итд.), ипак ритуал поседовања и давања посетнице или визиткарте никада није изашао из моде.

Посетницу, што је вероватно калк немачког Visitkarte (РСАНУ), или транскрибовано визиткарту, можемо дефинисати као правоугаони комад хартије (или бољег картона) мањег обима са исписаним именом и презименом (често и са подацима о звању, занимању, адреси, броју телефона  и сл.) или називом и основним подацима фирме, предузећа и др., који служи за представљање.

Важно је запамтити да је погрешно ову реч преименовати у поДсетница, пошто је онда у питању нешто што служи за подсећање, док ако користите облик визиткарта, треба да запамтите да није у питању виСиткарта.

Такође, уколико се задесите у далеком Јапану, сетите се да тамо важи тзв. меиши ритуал, где се подразумева да они који предају и примају посетницу чине то са две испружене руке, док прималац према посетници треба да усмери поглед пуног поштовања који траје најмање 5-6 секунди.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.