Pre 60 godina rođen je Milan Mladenović

Ljubitelji jugoslovenske rok scene, a naročito sastava Ekatarina Velika, ove nedelje koncertima obeležavaju 60. rođendan nekadašnjeg gitariste i pevača te grupe.

Milan Mladenović je rođen u Zagrebu 21. septembra 1958. godine. Detinjstvo je proveo  u Sarajevu, pre nego što se sa porodicom doselio u Beograd. U gimnazijskim danima se ozbiljnije zainteresovao za muziku, pa je krajem sedamdesetih sa Milanom Stefanovićem Mikicom i Dragomirom Mihajlovićem Gagijem osnovao rok grupu Limunovo drvoSvirali su na gitarijadama i održali tri samostalna koncerta.

Sa Mihajlovićem je 1980. osnovao  sastav Šarlo akrobata. Tu su bili i Dušan Kojić Koja i Ivan Vdović Vda. Nakon nekoliko pesama koje su imale dosta uspeha i albuma „Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“, koji se smatra jednim od važnijih albuma jugoslovenskog novog talasa, grupa se razišla.

Već naredne godine Mladenović i Mihajlović osnivaju grupu Katarina II. Priključuju im se Margita Stefanović Magi, basista Bojan Pečar i Ivan Vdović. U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album „Katarina II“ na kojem se nalaze čuvene numere „Aut“, „Jesen“, „Radostan dan“, „Treba da se čisti“, „Ja znam“ i druge. Većinu tekstova na debi ploči radio je Milan Mladenović, tekstove za pesme „Vrt“ i „Platforme“ potpisao je Gagi, a muzika je zajednička.

Nakon što je neko vreme proveo u zatvoru, Mihajlović više nije bio član grupe, pa im je uskratio pravo na korišćenje imena. Pod novim imenom EKV 1985. izdaje istoimeni album. Album „S vetrom uz lice“, koji izlazi naredne godine, lansira ih na sam vrh jugoslovenske rok scene. Sa Mladenovićem na čelu ostaju na tom vrhu sve do 1994. godine, izdajući seriju uspešnih albuma.

EKV se 1985. pojavljuje u filmu Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“. Sledeće godine Milan Mladenović igra glavnu ulogu u filmu Milana Živkovića „Crna Marija“. Za ovaj film je napisao numeru „Bus Station“.

Sa Partibrejkersima i Električnim orgazmom 1992. godine je formirao projekat Rimtutituki, čija je muzička aktivnost bila koncentrisana na antiratnu propagandu. Ratno stanje se neposredno odrazilo i na stvaralaštvo Ekatarine Velike, naročito na poslednjim albumima „Dum dum“ i „Neko nas posmatra“.

Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al sam nešto ružno sanjao!

Nakon nastupa na festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde mu je otkriven rak pankreasa. Preminuo je nakon tri meseca, 5. novembra 1994. godine. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Ulice u Beogradu, Zagrebu i Podgorici nose njegovo ime, kao i plato ispred Doma omladine u Beogradu i prolaz u Novom Sadu. Ostao je upamćen kao dečak iz vode, baš kao u pesmi „Oči boje meda“.

Od 2013. godine  postoji bend Deca iz vode/ EKV tribute band project, koji ima za cilj da rad i opus EKV-a ne prestanu da postoje. Upravo oni organizuju koncerte u različitim gradovima ove nedelje, u čast rođendana Milana Mladenovića. Njima se neprekidno priključuju osobe koje rade nešto kreativno inspirisani EKV-om, pa je formirano i udruženje poštovalaca i ljubitelja EKV-a. Radovi Udruženja prezentuju se na koncertima i festivalima.

Foto: https://www.facebook.com/decaizvode/?tn-str=k*F

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.