Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Европеизација јавне управе у процесу приступања Европској унији“ можете погледати на Jутјуб каналу КЦНС

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Европеизација јавне управе у процесу приступања Европској унији“ (15. 07. 2020.) може се погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Европеизација јавне управе у процесу приступања Европској унији“ имало је за циљ да појасни сам термин европеизације, потом да представи поступак европеизације јавне управе, да би се на крају појаснили термини твининга (twining) и таиекса (taiex). Када је у питању термин европеизације, појаснила је др Јелена Тодоровић Лазић, постоје четири групе дефиниција којима овај термин може бити тумачен. Применом концепта европеизације могу се пратити и идентификовати промене које се дешавају у државама изван Европске уније, а које су настале услед њеног притиска.

Проблем европеизације јавне управе Тодоровић Лазић је представила, између осталог, и у погледу тога да често на просторима Централне и Источне Европе, формално-правна европеизација није испраћена стварном. То се најчешће дешава због тога што се „пренаглашавају утицаји европских фактора, а ниподаштавају утицаји националних фактора“, како каже др Јелена Тодоровић Лазић. Поред тога, изнесени су и други фактори због којих је европеизација на поменутим просторима спорија, као што је нпр. комунистичко наслеђе, ситуациони фактори и др. Међутим, како не постоји шаблон на нивоу Европске уније за спровођење реформе јавне управе, Европска унија се користи средствима као што је твининг (програм братимљења) и таиекс (програм краткотрајних посета партнерским земљама у виду експертских мисија или студијских посета).