ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ВОДИЧ АЛМАШКОГ КРАЈА“

ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „МУЛТИМЕДИЈАЛНИ ВОДИЧ АЛМАШКОГ КРАЈА“

Презентација пројекта „Мултимедијални водич Алмашког краја“ који представља културно наслеђе најстаријег дела Новог Сада путем двојезичне мобилне апликације представљен је у културној станици Свилара – која је и сама обухваћена пројектом. Реч је о пројекту Друштва грађана “Алмашани“ који је подржала Управа за културу Града Новог Сада. Апликација подразумева објекте значајне за друштвену историју Новог Сада и Алмашког краја, кроз кратке видео и фото приче на српском и енглеском језику.

– Приближавање културног наслеђа грађанима је од изузетног значаја, а посебно на начин који  одговара захтевима модерне комуникације. Нови Сад је веома богат у културно-историјском смислу, и привлачи све више туриста из целог света, па ова мобилна апликација може бити од велике користи и на том пољу. Дигитализација културног наслеђа је у фокусу и у нашој земљи али и у Европи, те овај пројекат доприноси развоју таквог вида промовисања историјског наслеђа и културне баштине. Драго ми је што се “Мултимедијални водич Алмашког краја“ презентује баш у новој културној станици Свилара, која је и оформљена с циљем да подстакне друштвени и културни активизам, и да мотивише грађанско учешће. Овакви програми показују да смо на добром путу када је реч о корпусу активности у оквиру пројекта Нови Сад 2021 Европска престоница културе, и Град ће им увек пружити пуну подршку – нагласио је Далибор Рожић.

Како је речено на презентацији, aпликација је бесплатна, а њено коришћење захтева једино поседовање паметног телефона.

– Кроз овај вид управљања дигиталним извором информација, грађани Новог Сада и туристи преузимањем ове апликације, добијају и бесплатан сервис. Наиме, након првог преузимања, садржај остаје на мобилном уређају и трајно је доступан кориснику, тако да увек може да се враћа на њега, док се ажурирањем добијајау нове информације. Ово представља један од важних начина да се подигне свест о значају културног наслеђа нашег града, а у крајњој инстанци и нашег националног блага – истакао је председник Друштва грађана “Алмашани“ Марјан Мајин.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.