Представљени лидери у привлачењу инвестиција у Војводини

 У организацији Покрајинске владе

 У организацији Покрајинске владе и  Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) данас су на манифестацији „Лидери инвестиција у Војводини“ представљени примери најбољих пракси системског приступа економском развоју и привлачењу улагања који се примењују АП Војводина и њене општине.

Поред потенцијала Руме, Сомбора и Новог Сада, у домену привлачења инвестиција и унапређења општинских услуга представљени су резултати новог истраживања НАЛЕД о спремности локалних самоуправа у Војводини да подстичу развој локалне привреде.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић нагласио је овом приликом да је равномеран економски развој АП Војводине издвојен као један од главних приоритета по формирању Покрајинске  владе пре годину и по дана.

„То је од нас тражила реалност, јер је несклад степена развијености појединих делова покрајине био је изузетно велик, готово би се могло рећи драстичан“, навео је Мировић и подсетио да је затечено стање било такво, да је чак 19 војвођанских општина пало испод просека развијености Србије, те да је био готово потпуно заустављен развој, чак и некада моћних индустријских центара попут Зрењанина, Сомбора или Сремске Митровице.

Мировић је нагласио да један од механизама подршке развоју свих општина јесте, у континуитету, финансијска подршка отварању индустријских зона широм Војводине. Тренутно се како рекао је финансира изградња и опремање 11 индустријских зона, а циљ је да свака општина у којој за то постоје услови добије бар једну модерну индустријску зону.

Он је навео и да је отварање нових фабрика у свим деловима Војводине постало готово свакодневица, и подсетио да ће компанија у области аутомобилске индустрије ЦТФ из Баден-Виртемберга отворити погон у индустријској зону и Панчеву.

Председник Покрајинске владе је указао да је формирана Развојна агенција Војводине чији је циљ привлачење инвеститора и директно субвенционисање отварања нових радних места с акцентом на мање развијене општине и пре свега домаћа предузећа.

Станка Пејановић, чланица УО НАЛЕД је нагласила да је поред НАЛЕД-а, добар приступ у привлачењу инвестиција у Војводини препознао и Фајненшел тајмс који  Војводину годинама уназад позиционира међу најбољих десет у Европи на листи „Градови и региони будућности“ по стратегији привлачења инвестиција и ниским трошковима улагања. На овој листи се међу малим регионима нашао и Срем, као и градови и општине – Сремска Митровица, Инђија, Зрењанин, Сомбор, Панчево, Рума и Стара Пазова.

Како је навела овим локалним самоуправама заједничко је да су оцењене као општине по мери привреде према БФЦ стандарду повољног пословног окружења који НАЛЕД спроводи од 2007. а који за општинском руководству представља путоказ и инструмент за реформе и унапређење услова за пословање на локалу.

„Док Доинг бусинесс листа Светске банке служи као алат националним владама у јачању конкурентности држава на глобалној инвестиционој мапи, НАЛЕД-ов стандард се показао као једнако ефикасан модел за локални ниво власти“, рекла је Станка Пејановић.

У Србији је од 2008. до 2012. више од 30 локалних самоуправа испунило захтеве БФЦ стандарда, а од 2012. овај програм прераста у регионалну иницијативу која се сада спроводи у Хрватској, БИХ, Македонији, Црној Гори и Србији. До сада је кроз БФЦ програм прошло готово 100 градова и општина из региона, а 43 стекло је БФЦ СЕЕ сертификат по заједничком регионалном стандарду. Међу њима је осам из Србије, од чега пет из Војводине – Пирот, Лесковац, Шабац, Стара Пазова, Рума, Панчево, Нови Сад и Сомбор.

Ostavite odgovor